Stugor i Svaneke
Destination

Svaneke

Svaneke

Hyr semesterstuga i Svaneke - Boka här

Stuga i Svaneke, Bornholm, Danmark till uthyrning!

Den idylliska Svaneke är Danmarks minsta och östligaste handelsstad.

Område

Svaneke är en harmonisk och vacker hamnstad med välbevarade korsvirkeshus, gamla köpmansgårdar, stengärden, frodiga trädgårdar, rökerier, keramikverkstäder, glashyttor, ett karamellkokeri samt många butiker och mysiga matställen. Det kan köpas färsk fisk i hamnen varje dag. Det härskar en nästan sydländsk stämning i staden. Branta klippartier reser sig upp från hamnen och högt över Svaneke står två väderkvarnar, bl.a. 'Stubmøllen' från 1634, som är Danmarks äldsta.

Strande

Hullehavn Strand ligger vid Svanekes södra kust och är en klipphamn med en 8 m strandkant. Eftersom det är mycket sten på stranden, rekommenderas det att ni nyttjar den uppsatta trampolinen när ni skall bada. 10 km söderut ligger Balka Strand, som är en av Bornholms mest populära stränder. Den kilometerlånga stranden ligger i lä för västanvinden och sträcker sig över hela Balkabugten. Den breda vita sandstranden har grunt vatten och sandbotten. Ni skall långt ut innan vattnet blir djupt, vilket gör stranden mycket barnvänlig. Det finns möjlighet att hyra vattencyklar, liggstolar och surfutrustning här. Från kiosken vid stranden leder en lång ramp ända ned till vattenkanten, vilket gör det möjligt att ta med barnvagn, rullstol och liknade. Vid Dueodde, på Bornholms sydspets, hittar ni Østersøstranden som är en praktfull, bred och kritvit sandstrand. Stranden är mycket barnvänlig eftersom det är långgrunt. Det finns många revlar i det grunda vattnet som är rent och klart (16 km).

Natur

Staden reser sig upp från hamnen mot de omkringliggande fälten. Nivåskillnaden från hamnen till toppen av staden är 25 m. Svaneke är omgiven av hav, klippkust, fält och skog. Graniten här i området är den karaktäristiska grovkorniga 'Svanekegranit'. Paradisbakkerne vid Nexø är ett kuperat klipplandskap med ett otal vandringsleder. Upplev sprickdalar, ljungmossar, flyttblock och säregen vegetation här (8 km). Mitt på Bornholm ligger en av landets vackraste skogar, Almindingen. Olika markerade leder tar er genom skogen där ni kan uppleva den 162 meter höga kullen, Rytterknægten, vackra skogssjöar och öns största sprickdal. På den norra delen av ön, vid det fantastiska naturområdet Hammerknuden, kan ni hänföras av den vackra klippkusten, sprickdalar, vattenfall och grottor. Hålor, grottor och förvridna klippformationer ute i vattnet skapar dramatiska scenerier vid Helligdomsklipperne i närheten av Gudhjem.

Aktiviteter

Följ ev. den lilla stigen som leder från hamnen i Svaneke genom klipporna, förbi skog, längs kusten norrut till Listed. Bornholm är generellt en idealisk semesterort om ni vill vandra på klippor eller observera fåglar. Golfspelare har möjlighet att prova tre banor på ön. Nexø Golf Klub är den närmaste, men även Nordbornholms Golf Klub och Bornholms Golf Klub i Rønne kan rekommenderas. Fritidsfiskare har fina möjligheter vid kusten, på havet samt i öns sjöar och åar. Många härliga naturupplevelser väntar längs de 250 km långa, fina cykelvägarna, varav huvuddelen är bilfria. Cyklar kan hyras i Svaneke. Det finns också många vandringsleder i den vackra och särpräglade naturen.

Attraktioner

Besök Svaneke Bolcher, som är belägen i en 200 år gammal köpmansegendom på torget, och upplev produktionen. JOBOLAND Brændesgårdshaven i Svaneke är ett f d lantbruk som nu är en populär natur- och nöjespark med bl.a. vattenland, en enastående blomsterprakt och många attraktioner. I Bornholms Sommerfuglepark & Tropeland vid Nexø kan ni uppleva blommor, växter, härliga dofter, fåglar och minst 1 000 färgsprakande fjärilar, som flyger fritt omkring, i ett stort tropiskt glashus (9 km). Melstedgård söder om Gudhjem är ett levande lantbruksmuseum med hus, åkrar och stall (11 km). De karaktäristiska, vitkalkade rundkyrkorna är Bornholms kännetecken. Upplev de över 800 år gamla kyrkorna som har tjänat som försvar, som förråd och som kyrkobyggnad. De mest kända är: Østerlars, Olsker, Nylars och Nyker.

Utflykter

Oluf Høst Museum i Gudhjem är ett konstmuseum där målarens liv förs vidare i hans eget hem (14 km). Bornholms Middelaldercenter i Gudhjem är ett historiskt upplevelsecenter vid Østerlars Rundkyrka. Här får ni ett intryck av bondelivet under perioden 1350-1450. Centret är en levande medeltidsmiljö med människor, djur, hus, vattenkvarnar och befäst vall. Bornholms Kunstmuseum ligger i ett av öns vackraste områden (alldeles vid de enastående Helligdomsklipperne). Här finns verk av kända bornholmska målare och temautställningar med konst, design och konsthantverk (18 km). NaturBornholm i Åkirkeby berättar historien om Bornholms natur - ända från uppstigandet i den glödande lavan för mer än 1 miljard år sedan (24 km). Hammershus är en imponerande gammal borg från omkring 1250, som reser sig på en brant klippa på Bornholms nordspets. Hammershus är Nordeuropas största borgruin och verkligen värd ett besök (34 km).