Stugor i Vang
Destination

Vang

Vang

Hyr semesterstuga i Vang - Boka här

Stuga i Vang, Bornholm, Danmark till uthyrning!

Det idylliska fiskeläget Vang ligger vid Bornholms nordvästkust, direkt ut mot Östersjön.

Område

Den lilla byn Vang är nästan gömd vid foten av en stor kusthöjd. Vang är känd för sin mysiga och lugna hamn och sin gamla vattenkvarn från början av förra århundradet, som nu är vackert restaurerad. De många små stenbrotten i området vittnar om att Vang är ett gammalt centrum för stenbrytning. Från Vang går det en skön naturstig längs klipporna till Jons Kapel, som är ett barskt klipp-parti och vidare till Nordeuropas största borgruin Hammershus. De närmaste större städerna med inköpsmöjligheter och matställen är Allinge och Hasle.

Strande

Det finns ingen strand direkt vid Vang, eftersom de branta klippsidorna ned mot vattnet är upp till 30 m höga. Däremot har ni möjlighet att bada vid Sandvig Strand, 8 km mot nordost eller vid Hasle Strand, 9 km söderut. Bornholms nordkust och området kring Sandvig präglas av klippkust, men alldeles vid Sandvig är det härlig sandbadstrand med badbrygga. På den breda stranden kan ni bada, sola, och spela boll. Det är också mycket populärt att hoppa i vattnet från klipporna kring stranden. Alldeles söder om Hasle hittar ni en härlig, lång sandstrand med idealiska badförhållanden. Den breda, västvända stranden är också värd ett besök vid solnedgången.

Natur

Naturen i och kring Vang är kuperad och präglas av buskar, ljung och klippblock. Det oförstörda, fridfulla och natursköna landskapet Ringebakkerne ligger alldeles söder om Vang. Här kan ni uppleva dramatiska klippor, sprickdalar, skogar, små sjöar och en vacker utsikt till borgruinen Hammershus och vid klart väder, ända till Skånes sydkust. Vid den måleriska klippkuststräckningen hittar ni också den vackra och frodiga sprickdalen Blåskinsdal, som är ett enastående område med bornholmsk 'urskog' och ett regnskogsaktigt vattenfall ute vid kusten. Nära Vang ligger den vackra naturskogen Slotslyngen med bl.a. ett intressant fågelberg, Mulekleven. Vid Helligdomsklipperne, mellan Allinge och Gudhjem kan ni uppleva förvridna klippformationer, stora grottor, klipphålor och utsiktsplatser. I den härliga Hasle Lystskov kan ni uppleva ett rikt fågelliv och flera stora sjöar. Skogen inbjuder till vandringsturer.

Aktiviteter

Den enastående, vackra och kuperade naturen inbjuder till vandrings- och cykelturer i området. Tycker ni om klättring, klippvandring eller fågelskådning är Vang också en idealisk semesterort. För fritidsfiskare finns det fina möjligheter från kusten, från klipporna, i områdets åar, i Hammersøen eller på havet, ombord på en motorbåt, som lägger ut från Sandvig Havn. Bornholm har tre 18-håls golfbanor, varav Nordbornholms Golf Klub vid Gudhjem är den närmaste. Från Hammerhavnen, alldeles nedanför Hammershus, kan ni ta en båttur längs kusten och uppleva de storslagna klipporna från sjösidan.

Attraktioner

Följer ni kuststigen söderut kommer ni till de två romantiska fiskelägena Helligpeder och Teglkås. Den vackert belägna borgruinen Hammershus är Bornholms mest besökta attraktion. Borgen övergavs omkring år 1745 och började förfalla efter detta. Idag är ruinerna ett fridlyst minnesmärke och en sevärdhet i särklass (7 km). Besök den mysiga byn Sandvig som är vackert belägen i Sandvigbugten och som präglas av gamla, välbevarade korsvirkeshus, stengärden och en stämningsfull, liten hamn (8 km). I Moseløkkens Stenbrudsmuseum kan ni se hur granit bearbetas och följa utvecklingen av detta hantverk genom tiderna (8 km). Ett av Bornholms karaktäristiska rökerier är Hasle Silderøgeri, som är ett känt museirökeri, där det fortfarande röks fisk enligt traditionell metod i öppna skorstenar (9 km). Många konsthantverkare bor på ön och på flera ställen är det möjligt att besöka bildhuggare, glasblåsare, keramiker och målare.

Utflykter

Rundkyrkorna är Bornholms kännetecken. De karaktäristiska, vitkalkade kyrkorna, som är över 800 år gamla, har tjänat som försvar, som förråd och som kyrkobyggnad. De fyra mest kända rundkyrkorna är: Østerlars, Olsker, Nylars och Nyker. Oluf Høst Museum är inrättat i konstnärens eget hem i Gudhjem, och här kan ni uppleva hans målningar. I Gudhjem ligger också Bornholms Kunstmuseum med verk av kända bornholmska målare och konsthantverkare. Bornholms Middelaldercenter vid Gudhjem är ett historiskt upplevelsecenter. Den bornholmska medeltidsbyn rymmer bostäder, vattenkvarn, smedja och en befäst vall (21 km). Joboland Brændesgårdshaven vid Svaneke är en populär natur- och nöjespark för hela familjen med bl.a. roddbåtar, svävarbana, klätterställningar, minigolf, bowling, träbilar, apor, getter och ett stort vattenland (35 km).