Påsklov i en semesterstuga i Danmark

När de första trevande solstrålarna börjar värma, kan ni ta en paus från vardagen och njuta av ert påsklov tillsammans med familjen i en trevlig och välbelägen stuga. Påsklovet i en semesterstuga betyder utrymme och tid att njuta, en god lunch, måla påskägg samt att njuta av naturen och samvaron.

Påsklov i en semesterstuga i Danmark
Stugor i påsklov

Naturen under påsken

Solen har börjat värma, och runt omkring finns det vackra påskliljor och pingstliljor. Bladen på skogens bokar är på väg att slå ut och överallt är naturen på väg att vakna upp ur sitt vinteride. Ett påsklov lockar till att komma ut i naturen, så att även ni kan komma ut ur er vinterdvala och få förnyad energi av luften och solens späda strålar.

Det är också den årstiden, som ni vet, "gör vad den vill", så under ert påsklov kan ni förvänta er allt från kyla och kanske snö till sol och värme, så ni kan sitta på stugans terrass och njuta av livet. För det mesta är det dock lyckligtvis mycket vårlikt. Njut av det, genom att ta en promenad i skogen och se den slå ut, eller plocka påskliljor, som kan lysa upp vardagsrummet i er stuga. Ni kan också ta en lång promenad på stranden, där ni kan njuta av havets vågor och blåstens vilda virvlar, medan ni letar efter musslor och bärnsten.

Aktivt påsklov

Naturen under påsken lockar till att bli utnyttjad. Naturligtvis skall ni då gömma - och leta efter påskäggen ute i naturen. Runt omkring er semesterstuga kommer ni att hitta många små och bra gömställen, så att både unga och gamla kan glädjas åt att leta efter påskägg. Det är också uppenbart, att det i stugområdena verkligen ÄR Påskharen, som kommer med äggen. Ni behöver säkert inte vänta länge, innan ni tidigt på morgonen eller på kvällen, får besök av en påskhare eller -kanin på tomten runt er semesterstuga.

Sød lille pige rækker en blomst frem

Butikerna i de pittoreska städerna utmed kusten, slår upp sina dörrar och laddar upp för en ny säsong. Ni kommer vanligtvis att hitta bra klädbutiker, sportaffärer, brukskonst och konsthantverk. Dessutom finns det många intressanta gallerier och aktiva verkstäder, som bjuder in er under påsklovet. Här

Påsklovet bjuder även in till, att ni återigen kan kasta ut linan och se, vad ni kan fånga efter att vintern har haft sitt grepp om fiskevattnen. Närmare bestämt är det möjligt, att ni kan fånga god och välsmakande öring runt tiden för påsk. Vi har gjort en lista över fiskesjöar och fiskodlingar, där ni kan gå ut och prova er fiskelycka. Ni hittar listan här - vi har även ett antal stugor, som lämpar sig mycket väl för sportfiskare. Därför har vi satt dem i en egen kategori. Ni kan hitta våra sportfiskestugor för påsken här. Ni kan också utnyttja våren och påsklovet och njuta av naturen genom att ni går ut på en golfrunda. Ni kommer alltid att hitta en vacker och spännande golfbana inom köravstånd från er stuga. Ni kan läsa mer om golfbanor i Danmark här. Men det finns också många andra möjligheter att njuta av naturen medan ni är på påsklov i en semesterstuga. Skogen kan ni njuta av på mountainbike eller så kan ni testa ert tålamod med att hitta örter i skogsterrängen, bl.a. den mycket populära ramslöken, som ni t.ex. kan använda i marinader.

Upplevelser för hela familjen under påsk

Medan ni är på påsklov i en semesterstuga kan det vara riktigt trevligt att åka på utflykt med familjen och komma ut och uppleva en hel del tillsammans.

Om ni är mycket för hav och för att se på fisk, kan vi varmt rekommendera att ni går runt på Nordsøen Ocenarium, där ni bland mycket annat kan se på de stora och oformliga, men samtidigt mycket eleganta Klumpfiskarna i "det öppna havet" - och ni kan också se dessa matas. På Fiskeri- og Søfartsmuseet kan ni se sälar som matas och ni kan promenera längs med de många akvarierna och se på fisk från Nordsjön. Samtidigt kan ni gå på upptäcktsfärd i historien om fisket. På båda ställena finns det lekplatser för barnen, både inom- och utomhus.

Vill ni hellre spendera ert påsklov med djur på landbacken, kan ni se dem på Aalborg Zoo - här kan ni se de stora elefanterna, isbjörnar och tigrar eller njuta av att titta på strutsar, giraffer och antiloper, som går bredvid varandra på savannen. I Ree Park kan ni följa med på Safari och se noshörningar, giraffer och många andra djur på nära håll. Här kan ni även se geparder, och vid matdags kan ni uppleva, hur snabbt dessa majestätiska djur kan springa. På Odense Zoo kan ni se på de vackra och vänliga sjökorna, gå omkring bland de imponerande fåglarna och se de stora kungspingvinerna på Antarktis- utställningen. På Givskud Zoo kan ni köra bil bland djuren och på det sättet uppleva djuren på ett friare sätt. Den absoluta höjdpunkten är, när ni kör genom de extra säkrade portarna in till de frigående lejonen - som ger lite extra hjärtdunk och svettningar i handflatorna!
I Randers Regnskog går ni också bland de frisläppta djuren - och det ger också extra spänning, om ni vågar er igenom Dödskallegrottan.

Om ni har lust att känna historiens vingslag under ert påsklov, kan ni göra det på det spännande friluftsmuseet Hjerl Hede, som skildrar livet på landsbygden förr i tiden. I Den Gamle By, som också är ett friluftsmuseum, kan ni uppleva, hur livet i staden var för länge sedan. Båda museerna har, som en fast punkt, levandegjort historien - och på båda ställena känner man verkligen, att man själv är tillbaka i tiden. På Vikingekibsmuseet förs ni ännu längre tillbaka i tiden. Här kan ni uppleva hela fem vikingaskepp i original, och barnen kan bl.a. försöka sig på att skriva runor. Ni kan också lära mer om arbetarnas historia på Arbejdermuseet, där barnen kan prova på, hur det var att vara arbetarbarn anno 1930. En annat riktigt bra museum för barn är också Post og Telemuseet, där ni hittar leklandet "In i frimärket" - och det är också ett stort plus, att det är fri entré!

Om ni hellre föredrar spel och lek, kan ni roa er på Tivoli i Köpenhamn eller på Tivoli Friheden i Århus. Båda ställena har roliga och vilda nöjesattraktioner och mysiga restauranger och rekreationsområden. På Danfoss Universe kan ni åka på segway, leka med vatten i vattenspelen, se spännande shower och mycket, mycket mer. Behöver ni, som förälder, att koppla av under ert påsklov, medan barnen har behov av att tumla runt, kan ni besöka en lekplats inomhus, som ni normalt finner i de större städerna. Här finns det massor av lekmöjligheter och underhållning för barnen, medan det finns sköna soffor och gott kaffe till föräldrarna.

Smuk panoramaudsigt fra terrassen ved sommerhuset reg.nr. 93-3401

Påsklov - utomhus och inomhus avkopplande samvaro

Påsklov betyder först och främst kul tillsammans med familjen, att få koppla av och njuta av våren tillsammans. När ni har påsklov i en trevlig semesterstuga, kan ni både ha en massa trevligheter utomhus men också njuta av alla de fina bekvämligheterna inomhus.

Det finns ju några speciella traditioner, som alltid kommer tillbaka, när det är påsk. Att måla påskägg, är en särskilt trevlig sak att ta sig tid till, då ni har påsklov. Ni kan också måla påskbrev och skicka dem. Det kan vara ännu svårare att gissa avsändaren, när stämpel på frimärket inte är från er hemort, men däremot från där ni firar påsk i en semesterstuga. Om det är kyligt väder, kan ni sitta inne och klippa eller måla, rita och kanske klistra pärlor på äggen. Är det däremot varmt väder, kan ni flytta er kreativa sysselsättning utomhus till stugans terrass. Det är en mysig och käck aktivitet för hela familjen och samtidigt ett lite annorlunda sätt att roa sig på. Ni får naturligtvis inte glömma bort, att pynta upp semesterstugan till påsk. Små kycklingar eller kaniner och harar, påskliljor och naturligtvis era nymålade ägg får er stuga att glöda av trivsel och påsklov.

Lille og meget koncentreret dreng maler påskeæg

Det går inte heller att komma undan maten på ert påskklov. Det finns vissa rätter, som bara hör till - däribland påsklamm med mynta, sill och ägg av många olika slag. Men det är också säsong för sparris, som ju naturligtvis smakar underbart med lite lufttorkad skinka och hollandaisesås till. Eller prova stenbitsrom, som går väldigt bra ihop med blinier, rödlök och crème fraiche. Era barn kommer att älska att vara med i köket och laga mat. Det finns det ju nämligen riktigt gott om tid till, när ni har påsklov och är borta från den hektiska vardagen. Att baka tillsammans med barnen är alltid en hit, och de kommer att älska att baka flätat bröd med ägg i - det lämpar sig så bra att använda som placeringskort, om ni väljer att äta en påsklunch tillsammans med familjen eller med vännerna under ert påsklov. Ni skall bara skriva namn på ägget och lägga det ovanpå servetten på det fint dukade bordet - och ni är klar till trevlig samvaro under ert påsklov. Ni kan också provsmaka årets påskbrygd från det lokala bryggeriet. Läs mer om de kulinariska upplevelserna i Danmark här.

Semester i Danmark

Boka stuga för 2024 nu

Om ni funderar på att boka en stuga i Danmark under 2024 ska ni inte vänta för länge. Det är populärt med stugsemester i Danmark och ju längre ni väntar desto färre stugor finns det att välja mellan

Sommarsemester

Havet, stranden och de ljumna sommarkvällarna - det danska semesterlandet bjuder på gott om semesterupplevelser, mysig samvaro och avkoppling i sommarstugan.

Jullov

Samla ihop familjen i en sommarstuga till jul. Njut av god mat, glögg och eld i vedspisen. Vi har sommarstugor med plats för hela familjen.

Nyaar

Fest och färger eller en lugn nyårsafton, där familjen njuter? Oavsett, vad ni tycker om, så är nyårsfirande i en sommarstuga något helt speciellt.

Sportlov

När vinterkylan är som värst, har ni förtjänat att bli extra bortskämd. Bo i en sommarstuga och njut av ett varmt spa-bad eller läs en god bok vid vedspisen.

Höstlov

Tillbringa höstlovet i en sommarstuga, där ni kan njuta med familjen framför brasan, njuta av skogens gyllene färger och vara aktiv i naturen

Påsklov

Släpp in våren och fira påsklov i en sommarstuga. Koppla av och ge er tid till att leta påskägg, äta en god lunch och njuta av naturen.