Fira julen i en semesterstuga i Danmark

Säg nej till julstressen och jäktet i december i år. Åk iväg, långt bort till nästan oändliga vidder, de breda sandstränderna och julmyset i en semesterstuga i Danmark

Fira julen i en semesterstuga i Danmark
Jul i stugor

Ni behöver inte oroa er för, om det finns tillräckligt med utrymme för gäster också - ni kan bara välja det hus, som passar bäst för era behov och önskemål. Vi har stugor för alla - tycke och smak är ju så olika, så vi har också stugan, som passar för er och er familj. Naturligtvis även med plats för julgranen!

Ni kan få en upplevelse genom att ni själv går ut och fäller er egen julgran och hittar den rätta hörnan i stugan, där granen skall stå. Tillsammans med familjen kan ni sedan njuta av att dekorera er julgran. Kanske kan ni också baka några småkakor, så det inte bara ser ut som jul, men även doftar jul i stugan. Ni kan hitta ett recept på läckra, danska småkakor här - färdigt att skrivas ut. När granen är klädd, så kan ni njuta av de nybakade småkakorna framför den öppna spisen, lyssna på den sprakande elden och njuta av att se på julgranen medan ni låter lugnet och julfriden sakta sänka sig över huset.

Nedgang til stranden mellem klitter med sol og sne

Ni kan också pynta upp stugan till jul. Överallt i Danmark finns det trevliga julmarknader, där ni kan hitta danskt konsthantverk och speciellt tomtenissar. De danska nissarna är små män - eller kvinnor, med en röd luva. Det råder delade meningar om var tomtenissarna bor och vad deras verkliga syfte är. Men icke desto mindre, är tomtenissarna och jul i Danmark oskiljaktiga.

Ni kan även gå på en härlig långpromenad ute i naturen på en frostig dag. Det finns knappast något vackrare än att se de rimfrostade träden och naturen i allmänhet, glittra i solljuset. Särskilt på ljungen lägger sig frosten som små pärlor, som glimmar i solen. Med lite tur, har ni också snö, så att ni kan göra en snögubbe - eller gumma. Det är roligt för hela familjen, och det utvecklar sig ofta till ett snöbollskrig.

Der bages julesmåkager af to små piger

Dansk jul

Jul i Danmark är inte bara julafton och de följande juldagarna. För de flesta danskar, börjar julen redan den 1 december eller den 1:a Advent, helt beroende på vilken dag, som kommer först. Så börjar pyntandet inför julen i hemmet och det doftar av julkakor och julmusik ljuder från radion. Så uppstår det danska begreppet "hygge". Det är svårt att vara utan ett kalenderljus, med siffrorna 1-24 tryckta på ljuset. Så bränner man varje dag ner den respektive dagen, tills man - äntligen - når fram till den 24 december. På TV följer barnen med i dagens avsnitt av julkalendern, och på så sätt räknas det överallt ner till julafton.

På själva julaftonen är det många, som går till kyrkan. Därefter går man hem, för det finns inte många, som vill missa "Kalle Anka och hans vänner". Det är visserligen samma år efter år, men det hör julen till med traditioner och repriser. Sedan äter man tillsammans. En typisk dansk julmåltid består av gås, anka eller fläskstek med tillbehör. Tillbehören är vit och brun potatis, rödkål och brunsås. Sedan får man Ris à la Malta. I den gömmer man en mandel, och den lyckosamme som hittar mandeln får mandelgåvan. Det vill säga, man får bara mandelgåvan, om mandeln är intakt.

To piger pynter juletræ

Efter maten är det dans kring granen. Det betyder att man håller varandras händer och går runt julgranen, medan man sjunger julpsalmer. Avslutningsvis sjunger man en bestämd sång, och så springer man runt i hela huset, tills man kommer tillbaka till julgranen. Så är det dags för julklapparna, och det är särskilt barnens glädje som värdesätts, när de får lov att öppna den ena julklappen efter den andra.

Under de följande juldagarna är man väldigt tätt knuten till den utökade familjen, när man äter jullunch tillsammans. Här äts det sill, räkor, fläskstek, köttbullar, varm leverpastej och ost. Till detta njutes det av en god öl och kanske en snaps - dock är samvaron med familjen det väsentliga. Barnen får träffa sina kusiner och har möjlighet för att visa upp sina nya leksaker och leka med dem.

Vi från Sol og Strand önskar er alla en riktigt God Jul!

Slædetur med hund ved havet

 

Semester i Danmark

Boka stuga för 2024 nu

Om ni funderar på att boka en stuga i Danmark under 2024 ska ni inte vänta för länge. Det är populärt med stugsemester i Danmark och ju längre ni väntar desto färre stugor finns det att välja mellan

Sommarsemester

Havet, stranden och de ljumna sommarkvällarna - det danska semesterlandet bjuder på gott om semesterupplevelser, mysig samvaro och avkoppling i sommarstugan.

Jullov

Samla ihop familjen i en sommarstuga till jul. Njut av god mat, glögg och eld i vedspisen. Vi har sommarstugor med plats för hela familjen.

Nyaar

Fest och färger eller en lugn nyårsafton, där familjen njuter? Oavsett, vad ni tycker om, så är nyårsfirande i en sommarstuga något helt speciellt.

Sportlov

När vinterkylan är som värst, har ni förtjänat att bli extra bortskämd. Bo i en sommarstuga och njut av ett varmt spa-bad eller läs en god bok vid vedspisen.

Höstlov

Tillbringa höstlovet i en sommarstuga, där ni kan njuta med familjen framför brasan, njuta av skogens gyllene färger och vara aktiv i naturen

Påsklov

Släpp in våren och fira påsklov i en sommarstuga. Koppla av och ge er tid till att leta påskägg, äta en god lunch och njuta av naturen.