Destination

Fyn och öar

Åk iväg till en sommarstuga på Fyn och upplev en förtrollande värld av gemytliga byar, frodig natur och livliga hamnmiljöer.

Fyn och öar

Så snart ni lämnar motorvägen märker ni genast den atmosfär och idyll som är kännetecknande för Fyn. Med mer än 120 slott och herrgårdar och nästan 90 öar är Fyn något helt speciellt som ni inte kommer att uppleva någon annanstans. Fyn kallas också Danmarks trädgård. Välskötta trädgårdar, parker och ett otal trädgårdsmästerier präglar det storslagna landskapet tillsammans med små mysiga landsbymiljöer. Här finns massor av vatten, kilometervis av stränder, skränter, klitter, öhav och hamnar. Inne i landet kan ni uppleva gröna områden, skogar, åar, gravhögar, långdös, herrgårdslandskap och vackra landsbykyrkor. Överallt på Fyn finns det många gårdsbutiker och vägbodar som säljer allt från hemodlade jordgubbar till konst och keramik.

Fyn 10 Fyn 4

Kultur

Det var inte ett tillfälle att H. C. Andersen blev äventyrsdiktare. Fyn och öarna summar av kultur och atmosfär. I nästan varje stad finns en bydamm mitt mellan de mysiga bindningsverkshusen, och vid nästan varje skog ligger en av de över 120 herrgårdar och slott, som vittnar om en försvunnen storhetstid. Överallt på Fyn och öarna hittar ni ett otal konstverkstäder, ljusstöperier och gallerier där ni kan köpa unika konstverk direkt hos konstnären. På Langeland finns Danmarks största koncentration av konsthantverkare.

Fyn 35 Fyn 29

Natur

Sommarstugorna på Fyn och öarna i södra Fyns skärgård, ligger oftast bara ett stenkast från havet, och då har ni barnvänliga stränder, kultur och sevärdheter inom räckhåll. Här finns något för alla smakriktningar, oavsett om ni är en familj med barn eller ett par, som vill tillbringa semestern i en sommarstuga i tvåsamhet. Om ni vill ta semester i en sommarstuga med kort varsel, så är Fyn en bra plats att hyra en stuga med Sista Minuten rabatt. Vår stuguthyrning ger er Sista Minuten rabatt på sommarstugor och fritidslägenheter på Fyn eller öarna, där ni kan spara upp till 40 %. Det kommer ständigt in nya Sista Minuten stugor, så ni har massor av trevliga fritidsbostäder att välja emellan. Ni får rabatt på nöjesattraktioner och sevärdheter, när ni hyr en fritidsbostad via oss - på Fyn får ni rabatt på inträdesbiljetter till Fjord och Bält och Odense Zoo.

Fyn 18 Fyn 31

Städer

Odense: H. C. Andersens hemstad är en modern och stämningsmättad stad med lilleputtgator och äventyrsstämning. Odense Å rinner tvärs igenom staden och här kan ni njuta av en stilla stund. Odense är landets tredje största stad med ett mysigt handelscentrum. Odense är också ett kulturcentrum med museer, teatrar och musikscener. Läs mer på www.visitodense.com. De 8 stora köpstäderna längs kusten ser till att Ni aldrig är längre än 20 min. från närmaste gågata där ni också hittar mysiga restauranger, caféer och barer, som har öppet året runt. Bogense: Den idylliska köpstaden ligger direkt vid vattenkanten och är mycket charmerande med sin gamla stadsdel, de krokiga gatorna och bäcken 'Bybäkken' som snor sig genom staden, den pittoreska hamnen och den stora marinan. Rudkøbing (Langeland): Lägg vägarna förbi den 700 år gamla köpstaden, som har bevarat sina originala, vakra hus. Här hittar Ni den gamla stadsdelen, idylliska små gator med kullerstenar och den mysiga skutehamn.

Fyn 25 faaborg

Aktiviteter

Fyn sätter inga gränser för fantasin. Det finns vatten överallt som inspirerar till aktiviteter på eller längs vattnet. Njut av t.ex. en dag på en av de många härliga och barnvänliga stränderna som omger ön. Här kan ni bada, surfa, dyka, segla eller fiska. Fritidsfiskare har bra villkor både på Fyn och på Langeland, eftersom det är möjligt att fånga havsöring direkt från kusten. Från nästan alla kustorter kan ni åka ut på segeltur i det fynska öhavet antingen det är ut till en ö eller som rundseglats om bord på ett av de gamla träskeppen. Fyn bjuder dessutom på flera golfbanor, av vilka flera har internationell standard. Promedadentusiaster kan följa längs med Danmarks längsta vandringsstig Öhavsstien, som omringar skärgården, Det Sydfynske Öhav. Stigen är 220 kilometer lång och leder er genom vackra landskap och förbi herrgårdar, byar på landet och kulturlandskap.

Fyn 43 Fyn 36

Utflykter

En allsidig djurvärld väntar er i Odense Zoo - www.odensezoo.dk. Se Odense från en utflyktsbåt på Odense Å - www.aafart.dk. Egeskov Slot betecknas som Europas bäst bevarade renässansvattenborg - www.egeskov.dk. De eleganta salarna på det privatägda slott Valdemar Slot rymmer konst och förnämlig rokokointeriör - www.valdemarsslot.dk. I Fjord- & Bältcentret kan ni komma i kontakt med t.ex. marsvin från utomhusbron eller från den långa undervattenstunneln - www.fjordbaelt.dk. Odense Bys Museer är 8 av Odenses mest spännande museer, t.ex. H.C. Andersens Hus och Den Fynske Landsby - www.museum.odense.dk. I H. C. Andersens Hus i Odense berättas diktarens förunderliga livshistoria. Den Fynske Landsby vid Odense är ett frilandsmuseum som visar en fynsk landsbymiljö från omkring år 1850. Läs mer på www.visitfyn.com.

Fyn 26 Fyn 37