Åk iväg till en sommarstuga på Fyn och upplev en förtrollande värld av gemytliga byar, frodig natur och livliga hamnmiljöer.
Skagen är något alldeles speciellt. När du semestrar i en stuga på Fyn kan du välja att bo på själva ön eller besöka någon av de mer än 90 öar och holmar som omger Fyn. De mest kända är Ærø med sina två trevliga städer Ærøskøbing och Marstal liksom Langeland där huvudorten är Rudkøbing. Men om du vill besöka en ö som du nästan kan ha för dig själv, finns det gott om möjligheter runt Fyn.
Fyn kallas för Danmarks trädgård. Inte bara för att ön odlar många av de grönsaker som äts i resten av Danmark utan också för att Fyn med rätta, anses vara en vacker och pittoresk plats.
De idylliska byarna står nästan i kö för att få visa upp sina bydammar och korsvirkeshus, och de gamla köpstäderna är både vackra och trivsamma. Och som om inte det vore nog så finns det över 120 slott och herrgårdar på Fyn. Den bördiga jorden och det strategiska läget mellan Själland och Jylland gjorde att många adliga och förmögna familjer bosatte sig på ön.
På Fyn är stränderna både lugna och barnvänliga och vattnet är rent. Det finns gott om gårdsbutiker och gatustånd som säljer allt från jordgubbar till utmärkt konst och keramik
Kanske var det ingen slump att Hans Christian Andersen föddes i Odense på Fyn. Fyn och öarna sjuder av kultur och atmosfär.
En annan känd fynbo är kompositören Carl Nielsen. Han föddes i Nørre Lyndelse. Han hann med att skriva sex symfonier och inte minst musiken till otaliga danska sånger. Bland annat "Jeg ved en lærkerede" och "Jens Vejmand" – för att bara nämna två av de cirka 350 sånger han har skrivit.
Förutom ett antal lokala utställningar och gallerier finns tre stora konstmuseer på Fyn. I Odense hittar du Brandts som inhyser Brandts Kunsthallen och Museet for Fotokunst samt Fyns Kunstmuseum med en omfattande samling av dansk konst från 1700-talet och framåt. I Kerteminde ligger det trevliga Johannes Larsen Museum som är inrymd i konstnärens gamla hem och ateljé.
De flesta känner till Fyn från motorvägen som går tvärs över ön. Men Fyn har mycket, mycket mer att erbjuda. Här finns sjöar, kuster, skogar och jordbruksområden.
Fyns Hoved, en halvö på norra sidan av Fyn, är ett spännande naturområde med bland annat utsikt över Samsø. En promenad runt Fyns Hoved är knappt tre kilometer lång. Den norra delen av halvön är skyddad.
Vid Middelfart ligger Hindsgavl Dyrehave där du kommer nära inpå stora flockar kronhjort och rådjur. Samtidigt kan du njuta av utsikten över det gamla slottet Hindsgavl som nu är ett hotell och konferenscenter.
Svanninge Bakker, även kallat Fyns Alper, är ett kuperat område som på sin högsta punkt reser sig upp till 126 meter över havet.
Förr lärde sig många i de danska skolorna rimmet om de fynska köpstäderna. Om någon har glömt det så låter det så här: Odense, Bogense, Middelfart, Assens, Faaborg, Svendborg, Nyborg, Kerteminde. Och när vi ändå är inne på ämnet så finns även köpstäderna Ærøskøbing på Ærø och Rudkøbing på Langeland.
Alla dessa städer ligger vid vattnet, så det finns gott om maritim atmosfär att njuta av. Det finns dessutom gott om historia, för att inte tala om mysiga kullerstensgator och gränder.
Odense är landets tredje största stad och huvudstad på Fyn. Staden är ett trevligt shoppingcentrum med alla tänkbara butiker längs den tre km långa gågatan. Odense är också ett kulturcentrum med museer, teatrar och musik.
Svendborg är den näst största staden på Fyn och får därför nöja sig med titeln som huvudstad i den sydfynska skärgården. Svendborg är en mysig och vacker bekantskap, där både livsglädje och musik frodas. Svendborg står värd för mer än 700 livekonserter per år så det är bara att spetsa öronen.
Endast fantasin sätter gränser för aktiviteter på Fyn. Det är självklart att vända blicken mot vattnet, som stugorna ligger nära intill. Vatten är lika med stora möjligheter till lek och rörelse. Du kan simma från en av de barnvänliga stränderna, men det är också möjligt att surfa, paddla kajak, segla, dyka eller fiska. Sportfiskare har goda förutsättningar på både Fyn och Langeland, eftersom det är möjligt att fånga havsöring direkt från kusten.
Från nästan varje kuststad kan du ta en båttur i den fynska skärgården, antingen till en ö eller som en rundtur ombord på ett av de gamla träfartygen.
Fyn erbjuder också flera golfbanor, varav många är av internationell standard.
Det finns bra cykelvägar runt Fyn och över hela ön. Vandringsentusiaster kan prova en av Danmarks längsta vandringsleder, Øhavsstien, som omgärdar den sydfynska skärgården. Leden är 220 kilometer lång och går genom vackra landskap, förbi herrgårdar och byar.
Du kan inte säga Fyn utan att säga Hans Christian Andersen. Den världsberömde danske sagoförfattaren föddes i Odense och i Fyns huvudstad finns ett utmärkt museum, H. C. Andersens Hus som berättar historien om stadens berömde son.
Om du är i Odense, är det självklart att besöka Odense Zoo, vackert beläget i centrum av staden precis intill ån Odense Å. Odense Zoo har allt du kan förvänta dig, och lite till. De sjökor som Odense Zoo har bland sina djur, kommer du inte att få se på så många andra ställen.
I Odense låg en gång en av Harald Blåtands fem ringborgar från vikingatiden. Nästan allt har grävts bort så om du reser på Fyn är det bättre att köra till Vikingamuseet Ladby. Där visas Danmarks enda skeppsgrav från vikingatiden.
Om du är naturintresserad finns det fina utflyktsmål i både Kerteminde och Svendborg. På Fjord&Bælt i Kerteminde kan du möta tumlare och andra havsdjur, och på Naturama i Svendborg kan du se skelett från valar, fåglar, isbjörnar, vargar och vildsvin.
Egeskov slott anses vara Europas bäst bevarade renässansvattenborg. Förutom slottet kan du njuta av en av Danmarks vackraste trädgårdar, fantastiska labyrinter och utställningar av veteranbilar, dockskåp och mycket mer.