Destination

Västjylland

Hitta precis det, som är ert favoritönskemål inom stuguthyrning på Jyllands västkust.

Västjylland
Populära fritidshus på västkusten

Hälsa för själen

Västkusten är på samma gång mild och karg, hisnande och storslagen. Så långt ögat når sträcker sig de vita, breda sandstränderna inåt land med höga sanddyner. Från Västjyllands stränder kan du uppleva några av Danmarks vackraste solnedgångar.

Jyllands västkust är ett av de mest populära semesterområdena i Danmark för sommarstugegäster. Hamn- och semesterorterna ligger utspridda längs kusten och i det vackra, fridfulla sanddynslandskapet och runt eller mellan orterna hittar du ett brett utbud av stugor för din semester.

Danmarks västligaste punkt hittar du vid Blåvandshuk Fyr. Runt fyren och på många andra platser längs kusten finns det fortfarande många bunkrar från 2:a världskriget

Jyllands Vestkyst 11 Jyllands Vestkyst 38

Kultur

Västjylland är fullspäckat med kultur och upplevelser. Här finns kyrkor, fyrar, klittergårdar, shoppingstäder och trivsamma semester- och hamnstäder.

Här hittar du även några av Danmarks bästa museer, och vikingatiden gör sig påmind på flera ställen. Till exempel i Danmarks äldsta stad Ribe och i Bork Vikingahamn vid Ringkøbing Fjord.

Lite norr om Esbjerg står jätteskulpturen ”Mennesket ved Havet” – de fyra figurerna som är gjutna i vit betong är nio meter höga. Skulpturen ska skildra människans rena, oförstörda möte med naturen.

Den historiska herrgården Nørre Vosborg som ligger nära Vemb är idag ett levande och dynamiskt kulturcenter. Bland de många prominenta namn som har besökt Nørre Vosborg finns Hans Christian Andersen. Andersen tillbringade en sommarsemester på herrgården 1859.

Esbjerg Men By The Sea ©Svend Wiig Hansen Photographer Lasse Lagoni Medium RVC Viking 800Px

Naturen på västra Jylland

Naturen längs västkusten är vild, imponerande och vacker. Den sträcker sig från Thyborøn i norr där dynlandskapet med sina breda, vita sandstränder tar sin början, och hela vägen ner till Vadehavet i söder.

Det finns få platser där man kan uppleva en så särpräglad natur som på den smala Holmlands Klit, där Hvide Sande ligger i mitten.  Hela sträckan från Søndervig till Nymindegab har vatten på båda sidor och skyddade dynområden.

Det viktiga naturområdet Vadehavet är upptaget på UNESCO:s världsarvslista. På två populära öar i Vadehavet, Fanø och Rømø, kan du se varför.

Fanø är den vackraste ön i Vadehavet och har mycket att erbjuda när det gäller natur. Förutom vackra stränder finns här dynhedar med små sjöar och kärr, planteringar med utsiktsplatser och ängar där fåren betar.

Nordsjön präglar på alla sätt landskapet och naturen på Rømø. Bakom stranden i väster finns flera rader med sanddyner, som inne på själva ön är kullar täckta med växtlighet.

Jyllands Vestkyst 39 Jyllands Vestkyst 55

Städerna

Den gamla köpstaden Ringkøbing har en omsorgsfullt renoverad stadskärna och en vacker, välbevarad kyrka.
Stora delar av "det gamla Ringkøbing" har bevarats i sin ursprungliga form. 

Den kulturella och kommersiella staden Holstebro, som ligger en bit in i landet, är väl värd ett besök. Staden är bland annat känd för att ha gjort ett fantastiskt konstinköp. Framför det gamla rådhuset står skulpturen ”Kvinde på kærre” av Alberto Giacometti. 1966 kostade den 210 000 kronor. Idag är den värd många miljoner.

Hvide Sande mitt i Holmsland Klit är en aktiv och blomstrande fiske- och varvsstad som hyser en av Danmarks största fiskeflottor. Stan bjuder på bra shoppingmöjligheter och flera matställen.

Det är också en bra idé att stanna till i Esbjerg som har mycket att erbjuda när det gäller kultur, shopping och restauranger. Staden grundades i kölvattnet av de Schleswigska krigen, då Danmark förlorade sina två viktigaste Nordsjöhamnar, Husum och Altona.

DJI 0036 Jyllands Vestkyst 15

Aktiviteter

Västjylland är vattensportsentusiasternas paradis. Här kan ni surfa i Nordsjöns höga vågor eller ta en nybörjarkurs på en av de många surfingskolerna vid Ringköping Fjord. Fritidsfiskarna har bra möjligheter längs pirarna, på stranden, om bord på en fiskebåt ute på havet eller inne i landet, där det finns sjöar, åar och Put & Take-fiskesjöar. På de breda stränderna är förhållandena ideella för badning, promenader, drakflygning, beachvolley, petanque och ridning. I Västjylland befinner Ni er heller aldrig långt från en golfbana. Inne bakom kusten och klitterna finns det många härliga naturområden som inbjuder till promenader eller cykelturer.

Kite 05 Vejers 03 (1)

Utflykter

LEGOLAND, den största danska turistattraktionen utanför Köpenhamn erbjuder fart, spänning och upplevelser. Du kan uppleva äkta vikingamiljöer i Ribe Vikingecenter och i Bork Vikingehavn. I Vadehavscentret nära Ribe får du hela den fascinerande historien om Vadehavet.

Du kan lära dig om djurlivet på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Det finns två fina museer nära Blåvand: Tirpitz och FLUGT. Bakom båda museer står den världsberömda danska arkitektgruppen BIG, Bjarke Ingels Group.

I Thyborøn hittar du både JyllandsAkvariet och Sea War Museum Jutland.

Flyingoctober Vesterhavet Sommer Efter R 2020 0869 Flyingoctober Jyllandsakvariet DSC 2656