Destination

Sydöstjylland

Sydöstra Jylland är ett naturskönt område, där det finns gott om bra semesterupplevelser för hela familjen.

Sydöstjylland

Den sydjyska kuststräckan är ett riktigt eldorado för både barn och vuxna. Här håller man på med alla sorters strand- och vattensporter. De många härliga sandstränderna är mycket barnvänliga pga. det grunda och lugna vattnet. Inne bakom kusten är landskapet präglat av skogar, fridlysta plantagelandskap, sjöar och åar. Himmelbjerget med Danmarks högsta utsikt ligger vid sjöarna Silkeborg Söerne. Här kan ni njuta av den vackra naturen antingen från kanot eller från en av de många båtarna som seglar i området. Skamlingsbanken vid Binderup är ett vackert naturområde och med sina 113 m.ö.h. också Sydjyllands högsta punkt. Als är absolut också värt ett besök. Als anses vara en av Danmarks vackraste och grönaste öar.

Sydoestjylland 6 Sydoestjylland 31

Kultur

En stor del av Danmarks historia utspelade sig i Sydöstjylland. Området är präglat av minnesmärken, bl.a. från de gamla krigen som utkämpades för fädernelandet Danmark. Dybböl Mölle (uppförd 1744) låg tidigare mitt i ett militärområde och är i dag fullt av bilder och minnen från slagfältet. Läs mer på www.1864.dk. Jellingestenene med sina runristningar stammar från vikingatiden och kallas Danmarks dopattest. Egtvedpigen (Egtvedsflickan) hittades i 1921 och är ett av Danmarks bäst bevarade bronsåldersfynd. Ett museum på stället informerar om det sällsynta fyndet. Sönderborg Slot är renoverat i barockstil och innehåller bl.a. ett museum för den sydjyska historian. Men Sydöstjylland är mycket mer än rester från forntiden. Här hittar ni också modern arkitektur, danskt design och livliga, kulturella handelsstäder.

sydoestjylland-landskab Sydoestjylland 10

Natur

Om ni har semester i en sommarstuga på sydöstra Jylland, bjuds ni på kultur, natur och milda barnvänliga stränder. Den mångsidiga stuguthyrningen i området innebär, att ni t.ex. kan hyra en fritidslägenhet i Gråsten med utsikt över Flensburg Fjord. Ni kan njuta av den maritima atmosfären i småbåtshamnen och shoppa i Gråstens butiker. Fritidslägenheterna är individuellt inredda och ni kan ha er egen wellness semester, om ni väljer en fritidslägenhet med spa och bastu. Utnyttja ev. vår 2-persons rabatt, om ni är två, som önskar att komma bort lite från vardagen och njuta av varandras sällskap. Familjer med barn kommer att njuta av att hyra en sommarstuga i Feriecenter Marina Fiskenäs, där ni har tillgång till det subtropiska badlandet, flera wellness erbjudanden och lekmöjligheter för barnen.

Sydoestjylland 19 Sydoestjylland 12

Städer

Från nord till syd i Sydöstjylland ligger många mellanstora, spännande städer, som bjuder på ett rikt handels- och kulturliv. Under sommarmånaderna bjuder de på ett otal friluftsarrangemang, konserter och festivaler. Juelsminde ligger på Juelsminde-halvön, som är ett av de mest natursköna områdena i Danmark. Den mysiga staden har en fritidsbåtshamn och ett charmerande hamnmiljö. Lägg vägarna förbi Kolding med mysiga gamla gator, gröna områden, museer, konstgallerier, teater, atmosfäriska torg med restauranger och caféer, ett rikt musik- och nattliv, sjön Slotssøen och den mer än 700 år gamla kungsborgen Koldinghus. Fredericia: Den gamla fästningsstaden är 350 år gammal. Staden är vackert belägen ut mot Lillebält och är omgiven av Nordeuropas bäst bevarade vallanläggning. Aabenraa ligger nere mot fjorden och här kan ni uppleva hamnen, stranden, den härliga gågaten med torg, den gamla stadsdelen samt Aabenraa Slot, som är omkransat av vatten och trän.

Sydoestjylland 13 Sydoestjylland 15

Aktiviteter

Området bjuder på allvärldens aktiviteter. Här finns bl.a. simhallar, badland och flera golfbanor. Längs kusten är det populärt att bada, spela beachvolley, segla, windsurfa och åka vattenskidor. Den 800 km långa cykelrundan 'Östersöruten' leden en igenom bl.a. Sydöstjylland. Baklandets många, idylliskt belägna åar och sjöar bjuder på bra fiskemöjligheter.

Sydoestjylland 21 Sydoestjylland 35

Utflykter

AQUA i Silkeborg är Nordeuropas största sötvattensakvarium - www.visitaqua.dk. Den tidigare kungsborgen Koldinghus är i dag ett spännande museum - www.koldinghus.dk. LEGOLAND bjudar på fart, spänning och upplevelser för alla - www.legoland.dk. Åk på safari i Givskud Zoo - www.givskudzoo.dk. På Orion Planetariet kan ni gå på upptäcksfärd i universum - www.orionplanetarium.dk. Ön Endelave, som ligger ca. 10 km ute i Kattegat, är präglat av härlig natur, som inbjuder till cykelutflykter och promenader på alla årstider. På den fredlige ön Hjarnö som ligger mycket nära fastlandet, hittar ni bl.a. ett fågelreservat.

Sydoestjylland 19 Sydoestjylland 43