Destination

Sydöstjylland

Sydöstra Jylland är ett naturskönt område, där det finns gott om bra semesterupplevelser för hela familjen.

Sydöstjylland

I stuga i Sydöstra Jylland

I Sydöstra Jylland ligger en av Danmarks högsta punkter, Himmelbjerget, där man från toppen har en fantastisk utsikt över Silkeborgsöarna. Med en stuga nära Himmelbjerget som bas kan du njuta av den vackra naturen antingen från kanot eller från en av de utflyktsbåtar som seglar på Gudenå och på sjöar i området.

Jyllands sydliga kuststräckning är ett eldorado för barn och vuxna. Här kan du njuta av alla typer av strand- och vattensporter. Alla sandstränder med grunt och lugnt vatten är mycket barnvänliga. Innanför kusten finns ett landskap som karakteriseras av djupa skogar, skyddat odlingslandskap, sjöar och åar.

Skamlingsbanken är med sina 113 m den högsta punkten i Sydjylland. Det var också på Skamlingsbanken som tusentals dansksinnade från södra Jylland träffades för de så kallade språkfesterna i mitten av 1800-talet. Dolt bland kullarna ligger Skamlingsbankens besökscenter där du kan ta del av hela historien.

Als är definitivt också värt ett besök. Als är en av Danmarks vackraste, grönaste och mest charmerande öar.

Sønderborg Nordals Købingsmark Strand Familieferie Badebro Svømning 800Px Silkeborg Søerne 29256 Medium

Kultur

En stor del av Danmarks historia utspelades på Jyllands sydöstra del. Området har många minnesmärken, bland annat från alla krigen som utkämpades för Danmark. Dybbøl Mølle som ursprungligen är från 1744, visar idag bilder och minnen från slagfälten.

Jellingstenarna finns med på UNESCO:s världsarvslista och ligger vid Jelling kyrka. De är från vikingatiden och kallas för Danmarks födelsebevis. Ett annat bidrag till UNESCO-listan från sydöstra Jylland är den vackra och unika staden Christiansfeld.  

Egtvedflickan som hittades 1921 är ett av Danmarks bäst bevarade bronsåldersfynd. Hennes grav kan besökas vid Egtved, men originalfyndet och resterna av Egtvedflickan ställs ut på Nationalmuseet i Köpenhamn.  

Sønderborg Slot är renoverat i barockstil och innehåller bl.a. ett museum för södra Jyllands historia. Men sydöstra Jylland är mycket mer än en kvarleva från forntiden. Här hittar du även modern arkitektur, dansk design och livliga kommersiella centrum.

Sønderborg Dybbøl Mølle Kanoner 800Px Kongernes Jelling Rune Stone Medium

Natur

En semester i sommarstuga i sydöstra Jylland bjuder på kultur, natur och barnvänliga stränder. Naturen är mycket varierad. Här finns både kustlinjer som vetter mot öst, mjuka fjordar och gamla bokskogar ända ner till stranden.

Halvön Løjt Land ligger norr om Aabenraa. Från de upp till 92 meter höga kullar och åsar finns en formidabel utsikt över Lillebält, Gennerbukten och Aabenraafjorden. Det kuperade landskapet är ett resultat av den senaste istiden som tog slut för cirka 10 000 år sedan.

I Haderslev djurpark kan du se både kronhjortar och rådjur som rör sig i flockar på de öppna slätterna.

På norra sidan av Flensborg fjord ligger Gendarmstien som tidigare bevakades av gränsgendarmerna som patrullerade längs kusten till fots. Idag är stigen en mycket populär vandringsled

Sønderborg Aabenraa Gendarmstien Flensborg Fjord 800Px Haderslev Dyrhaven Krondyr 800Px

Städer

Från norr till söder på sydöstra Jylland finns en rad spännande städer som under sommarmånaderna bjuder på shopping, utomhusarrangemang, konserter och festivaler.

Juelsminde ligger i ett av de mest natursköna områdena i Danmark. Denna trevliga stad har flera matställen, butiker, en stor småbåtshamn och en charmig hamnmiljö.

Kolding har pittoreska gator, gröna områden, museer, konstgallerier, teater, trevliga torg med restauranger och kaféer och inte minst det mer än 700 år gamla kungliga slottet, Koldinghus.

Den gamla fästningsstaden Fredericia är mer än 370 år gammal. Staden ligger vackert ut mot Lillebält och omges av Nordeuropas bäst bevarade vallar.

Aabenraa ligger ner mot ån där du kan uppleva hamnen, stranden, en härlig gågata med torg, den gamla stadsdelen samt Aabenraa slott, som omges av vatten och träd.

I den historiska handelsstaden Haderslev slingrar sig de kullerstensbelagda gatorna. Haderslev domkyrka är imponerande stor. Det är också här du kan titta in på en rad museer, bland annat Dansk Klokkemuseum.

Landsoldat Vægterne Night Watch Men @Aabenraa 800Px

Aktiviteter

Den sydöstliga delen av Jylland har väldigt mycket att erbjuda. Här finns simhallar, äventyrsbad och flera golfbanor. Kusten är populär för bad, beachvolleyboll, segling, vindsurfing och vattenskidåkning. Den 800 km långa cykelvägen "Östersjörutten" tar dig igenom bland annat den sydöstra delen av Jylland. Inlandets många åar och sjöar bjuder på fina fiskemöjligheter.

Hotel Baltic Høruphav Lowres (7) 800Px Lystfisker

Utflykter

Science-parken Universe på Als har som ändamål att entusiasmera barn och vuxna för vetenskap, teknik och entreprenörskap. I denna temapark är lärande en central del av attraktionerna. 

AQUA Akvarium & Dyrepark i Silkeborg är Nordeuropas största färskvattenakvarium. Det forna kungliga slottet Koldinghus är idag ett spännande museum. LEGOLAND bjuder på fart, spänning och upplevelser för alla. Du kan också åka på safari i Givskud Zoo som är helt galet. Ön Endelave, som ligger ca 10 km ute i Kattegatt, kännetecknas av vacker natur som inbjuder till cykling och vandring under alla årstider

Givskud Zoo Kid Feeding Camel ©Jesper Grønnemark Medium Universe Vr Coaster ©Universe 800Px