Destination

Själland

Själland är omgivet av kust och erbjuder kilometerlånga sandstränder, som är bland de renaste och mest barnvänliga i Danmark.

Själland

Sommarstuga på Själland

Hos Sol och Strand hittar du en massa härliga sommarstugor på Själland. Oavsett om du gillar badsemester, upplevelser i naturen eller i kulturens värld, så hittar du det på Själland.

Danmark har åtta platser som är upptagna på UNESCO:s Världsarvslista. Av dem ligger fem på Själland: Roskilde domkyrka, Kronborg slott vid Helsingör, Stevns klint och Parforcejaktlandskapet i Nordsjälland. Vikingatidens ringborgar har just tagits med på listan, två av dem ligger på Själland.

Själland omges av vatten och kusten bjuder på kilometerlånga sandstränder som är bland de renaste och mest barnvänliga i Danmark. Den själländska naturen är vacker och mångskiftande. Här finns stora skogsarealer och imponerande kungaslott och i Nordsjälland ligger Danmarks två största sjöar, Arresø och Esrum Sø.

Kattegatt och Isefjord erbjuder ett mycket varierat landskap. Här finns några av de bästa stränderna, karakteristiska moränlandskap, den invallade Lammefjord, skogar och mycket mer.

DSC0035 Tisvilde Beach ©Tine Uffelmann Visitnordsjælland Medium

Själland är rik på kultur

Historia, kultur och atmosfär. Själland sjuder av allt. Själlands historia går långt tillbaka. Köpenhamn är Danmarks mest betydelsefulla stad ända sedan 1500-talet. Kungligheterna hade sin bas i staden, men de hade även slott och residens på flera platser runt om på Själland. Den nuvarande drottningen tillbringar en stor del av året på slottet i Fredensborg. Det är möjligt att ta en guidad rundvisning i själva slottet.

Roskilde domkyrka är en kunglig gravkyrka. Sedan Christian III först begravdes i kyrkan 1559 har Roskilde domkyrka varit den plats där kungligheter har lagts till vila. Det finns idag 100 kungliga gravar i kyrkan, varav 40 är kungar och drottningar.

Museerna ligger tätt på Själland. Och här finns något för varje smak. Från konstmuseet Louisiana i Humlebæk till PanzerMuseum East nära Slagelse.

Fredensborg Slot 43511 Medium West Zealand Roskilde Cathedral Queen Margrethe I Sarcophagus Medium

Natur

Nordsjällands långa kust med kuststäder som Tisvildeleje, Hornbæk, Gilleleje och Liseleje kallas också för den danska rivieran. Naturen är vacker och badstränderna längs kusten är attraktiva.

Men Själland är mycket mer än Nordsjälland. I väster ligger det charmiga Hornsherred och det idylliska Odsherred. Om du har lust kan du åka på tångsafari här och smaka på något av det som vi kommer att äta i framtiden. 

Längst i väster ligger den del av Själland som har kust mot Stora Bält.  Kusten vid Stora Bält är perfekt för alla som gillar vatten och den vackra och omväxlande naturen lockar till cykling och vandring.

Mitt på Själland ligger det alldeles speciella Faxe kalkbrott. Där hittar du fossiler från långt, långt tillbaka i tiden. Det är fri tillgång till kalkstensbrottet som fortfarande är en arbetsplats.

Sydsjälland är en charmerande bekantskap. Här hittar du Holmegaard Mose vid Næstved bland mycket annat. Det är den största högmossen på Själland, ursprungligen var den på omkring 500 hektar. I många år bröts torv i mossen, men det slutade 1987 och 2007 skyddades mossen ytterligare. Och så har vi förstås Stevns klint som du inte får missa.

DSC 0027 Sjaelland 30

Städer

Alla härliga själländska handelsstäder och kuststäder bjuder på shopping, trevnad och kulturella upplevelser.

Gilleleje, Själlands nordligaste stad, har bevarat sina idylliska gränder och vackert restaurerade hus. Hornbæk är en charmerande bekantskap med butiker, en mysig hamn, flera bra matställen och mycket liv och rörelse under sommarmånaderna.

Spridda över hela Själland finns en handfull gamla städer som är värda ett besök. Städer som Roskilde, Helsingør, Næstved, Køge, Slagelse, Hillerød, Holbæk, Ringsted, Frederikssund, Korsør, Frederiksværk, Sorø, Vordingborg och Nykøbing Själland.

Och så naturligtvis Köpenhamn som är något alldeles extra. En av Europas vackraste, fridfullaste och charmigaste städer.

Copenhagen Stroeget Cafe Europa Exterior Medium Gilleleje Town Center ©Tine Uffelmann Visitnordsjælland Medium

Aktiviteter

Den långa kuststräckan ger perfekta förutsättningar för vattensporter. Kite- och vindsurfing, kajakpaddling, segling, dykning och simning är populära aktiviteter på hela Själland.

De höga klipporna och gynnsamma vindförhållandena på Nordsjälland gör Vejby Strand till en attraktiv plats för skärmflygare. Speciellt populärt är området omkring Heatherhill.

Golfspelare har också bra förutsättningar här, eftersom Själland har en stor koncentration av golfbanor.  Havet, fjordarna och alla sjöar och vattendrag är som gjorda för fiske.

Lynæs Surfing Lyn X Open ©Tine Uffelmann Visitnordsjælland Medium Biking North Sealand Credits Hiller D Kommune Visitnordsj Lland

Utflyktsmål på Själland

Sommerland Själland nära Nykøbing Själland har öns största vattenpark och mycket annat för barn och barnsliga själar. Bonbonland vid Næstved har mer än 60 aktiviteter för hela familjen.

Stevnsfortet som huggits in i Stevns Klint, ger en tankeväckande insyn i kalla krigets era, då fortet var en viktig del av både Danmarks och Natos försvar.

TIVOLI mitt i Köpenhamn är en riktig publikmagnet och landets i särklass största turistattraktion. På andra plats kommer världens äldsta nöjespark, Bakken, medan Köpenhamns Zoo är landets mest populära zoo.

Om du gillar djur är det ett utmärkt sätt att tillbringa en dag på Den Blå Planet, Nordeuropas största akvarium där livet under vatten spelar huvudrollen.

Museerna ligger som pärlor på en tråd, speciellt i Köpenhamnsområdet. Du kan få en lista över de köpenhamnska museerna hos Visit Copenhagen.

Hovedindgangen SIT 2019 Lasse Salling 01 Billedetilpm