Destination

Nordvästjylland

Hitta en sommarstuga i nordvästra Jylland och få en semester full av breda sandstränder, fina badorter och vackra solnedgångar.

Nordvästjylland

Stämning i sommarlandet

Längs Nordjyllands västkust hittar du en rad trevliga bad- och semesterorter. Högst upp ligger Skagen, som har mer att erbjuda än de flesta semesterorter. Här finns kaféer, gallerior, restauranger, en trevlig hamn och så detta speciella ljus, som gjort att staden under många år lockat till sig konstnärer från hela världen. Grenen strax norr om Skagen, är Danmarks nordligaste punkt. Här kan du stå med en fot i varje hav. Om du är i Skagen sent på kvällen kan du se solen gå ner från solnedgångsplatsen i Gl. Skagen. Hit vallfärdar både lokalbefolkningen och turister för att njuta av solen när den går ner över Nordsjön. Men solnedgången är inte bara vacker sedd från Gl. Skagen, utan är även en hisnande syn längs hela Nordjyllands västkust.

Längre ner på kusten ligger Lønstrup, Løkken och Blokhus där du kan besöka de små butikerna eller ta en paus på ett av kaféerna. Om du fortsätter turen så kommer du till de gamla fiskebyarna Slettestrand, Thorup Strand, Vorupør och Klitmøller. De kallas Cold Hawaii och under de senaste åren har det gjort sig känt som Danmarks surfinghuvudstad. Nära Slettestrand ligger Svinkløv med ett av Danmarks mest kända badhotell. Hotellet serverar också mat i absolut toppklass.

Solnedgangspladsen Skagen Denmark ©Mette Johnsen Large Loenstrup Topimage 10 Klint

Kultur

Den storslagna naturen och det speciella ljuset i Nordjylland har lett till att ett stort antal konstnärer och konsthantverkare har etablerat sig i området, och på många ställen är det möjligt att titta in i verkstäderna eller gallerierna.

Musikaliskt sett är Nordjylland lite av en oas tack vare hela sommarens många konserter och musikfestivaler. De mest kända är Nibe festivalSkagen festival och Vendsyssel festival som bjuder på klassiska konserter från början av juli till mitten av augusti.

Nordvestkysten Sommer 2020©Flyingoctober 2014 1200Px IMG 8657 1200Px

Natur

I Nordjylland ligger Danmarks första och största nationalpark, Nationalpark Thy. De vidsträckta och varierade landskapen med sanddyner och sandhedar som sträcker sig från Hanstholm till Agger Tange, är unika i ett europeiskt sammanhang.

Råbjerg Mile, Danmarks största vandrande sanddyner, ligger 15 kilometer söder om Skagen och är en imponerande upplevelse.

Naturen på Nordjylland kan vara hård och våra sommarstugor ligger ofta mitt i denna hårda natur med Nordsjöns breda sandstränder på trädgårdens framsida. I Nordjylland finns sommarstugor och semesterboenden för alla smaker. Allt från lyxiga fritidshus med pool, spa och bastu till de mer anspråkslösa stugorna, där naturen och möjligheterna till äventyr står i centrum.  I Skagen kan du bo mitt i staden i sommarstuga eller semesterlägenhet, där du kan uppleva den fantastiska atmosfären på gatorna som sjuder av liv på sommaren. Du kan även hyra en sommarstuga i utkanten av Skagen, där naturen imponerar, men där stadslivet ändå finns nära inpå. 

IMG 8657 1200Px Klitmøller Mette Johnsen (2) 1200Px

Städer

Skagen är något alldeles speciellt. Den över 600 år gamla köpstaden har en vacker stadsmiljö med idylliska gula hus. Men Skagen är mycket mer än en semesterort. Det finns massor av liv och stämning i den levande fiske- och fritidsbåtshamnen.

I badorterna Lønstrup, Løkken och Blokhus råder en stämning om sommaren som är nästan sydländsk. I städerna finns många mysiga kaféer och restauranger liksom butiker som säljer allt från keramik till bageribröd. På kvällarna kan du njuta av det livliga nattlivet på de olika kaféerna och restaurangerna.

Thorup Strand, Vorupør och Klitmøller är gamla fiskebyar och det märks fortfarande. På flera av dem drar man fortfarande upp de karakteristiska blå fiskebåtarna på stranden, efter en tur på havet.

I den nordvästliga delen av Nordjylland ligger flera stora kommersiella och kulturella centrum. Både Thisted och Hjørring är historiska städer, och båda har ett bra kulturliv med stora möjligheter till upplevelser. I Thisted ligger ett av landets bästa, gamla bryggerier, Thisted Bryghus där du kan få en rundvisning.

Nordjyllands huvudstad är Aalborg som lockar med den legendariska Jomfru Ane Gade, Danmarks längsta nöjesgata med restauranger och barer. Men här finns även gallerier, konsertlokaler och massor av butiker

Nordvestkysten Sommer 2020©Flyingoctober 3235 1200Px Nordvestkysten Sommer 2020©Flyingoctober 1524 1200Px

Aktiviteter

Havet, vinden och de stora vågorna gör det nordvästliga Jylland till ett paradis för surfare. Mest känt är Klitmøller, men det är långtifrån det enda stället längs kusten där det går att surfa. Och skulle vinden en enstaka dag vara för våldsam så ligger Limfjorden inte långt bort och där är det nästan alltid fint surfväder. 

Förutom att bada längs stränderna i Nordjylland, är också drakflygning och beachvolley populära aktiviteter. Inåt land, i skydd av sanddynerna, kan du spela golf, rida eller fiska. Annars kan du cykla och vandra i de många naturområdena eller längs Vesterhavsstien, som sträcker sig ända från Skagen ner till Blåvandshuk i den södra delen av Jylland.

Hirtshals+Tversted ®Flyingoctober Nordvestkysten Sommer 2020 0162 (6) 1200Px Nordvestkysten Sommer 2020©Flyingoctober 1125 1200Px

Utflykter

Det finns flera fantastiska attraktioner i Nordjylland. Nordsøen Oceanarium i Hirsthals är Nordeuropas största akvarium med sälarium. Fårup Sommerland är en rolig och spännande nöjespark för hela familjen. På Aalborg Zoo kan du uppleva 1 500 djur från hela världen, fördelat på över 100 olika arter. Upplev hur sandflykt påverkar den 90 meter höga sanddynen Rubjerg Knude nära Lønstrup. Här kan du också besöka Danmarks mest berömda fyr, Rubjerg Knude Fyr, som flyttades 70 meter in i landet 2018.

För fågelskådare är Vejlerne-reservatet vid Limfjorden och Bulbjerg, Danmarks enda fågelberg, väl värda ett besök. Längs stränderna och i sanddynerna ligger de gamla bunkrarna från 2:a världskriget. För den som är särskilt intresserad finns bunkermuseer i både Hirtshals och i Hanstholm.

Nordvestkysten Sommer 2020©Flyingoctober 1840 1200Px Flyingoctober Nordvestkysten Efterår 2020 2141 1200Px