Destination

Nordöstjylland

En semester i en sommarstuga på nordöstra Jylland kan bland annat bjuda på livliga hamnar, kuperade landskap och ett rikt fågelliv.

Nordöstjylland

Stuguthyrning på Nordjylland

Med ett semesterboende på nordöstra Jylland som bas kan du utforska områdets gamla bykyrkor, slott, herrgårdar och andra historiska monument. Norr om Limfjorden är det en bra idé att titta förbi Voergaard slott, Dronninglund slott och Sæbygaard. Söder om Limfjorden ligger bland annat Willestrup Gods, Visborggaard slott, Nørlund gods och Lindenborg slott

Nordöstra Jylland är känt för sina små, gemytliga kuststäder med livliga hamnar och alla barnvänliga stränder både norr och söder om Limfjorden. Här visar sig Kattegatt från sin vänligaste sida: Vattnet är grunt och man måste gå långt ut innan det blir djupt. På vissa ställen har de vita sandstränderna ersatts av havsängar och laguner med ett rikt fågelliv. I inlandet finns stora områden med ljunghedar, kuperade landskap, skogar och odlingar.

Sæbydji 0536 800Px (1) Voergaard Castle North Jutland Denmark ©Mette Johnsen Small

Kultur

Tordenskjold är inte från Frederikshavn, utan från Fladstrand, det gamla namnet på Frederikshavn. Staden var hans viktigaste bas utanför Köpenhamn när han var i strid med den svenska flottan. Fredrikshamn har tagit till sig den gamle sjöhjälten och det finns en staty av honom i staden.

Söder om Frederikshavn ligger Sæby som fick sina rättigheter som köpstad 1524, och den gamla delen av staden kännetecknas av vackra hus och mysiga gator.

Mariager ligger vid Mariager fjord. Den lilla trivsamma staden är känd för sin fjord, sina rosor liksom sina gamla krokiga korsvirkeshus och kullerstensgator.

Mariager har en stor, vacker vitkalkad klosterkyrka som berättar historien om när staden var hemvist för ett stort kloster. I Vikingacenter Fyrkat intill Hobro finns aktiviteter och sevärdheter som tar dig ung. 1 000 år tillbaka och illustrerar livet i en av dåtidens största vikingaborgar.

Palmestranden Mette Johnsen (1) 800Px Mariager Kirke

Natur

Om du semestrar i en stuga på nordöstra Jylland har du nära till charmiga shoppingstäder, vacker natur och fina stränder med grunt vatten och små vågor. Stuguthyrningen sträcker sig över ett långt och mycket varierat område, från Bratten söder om Skagen ner till Mariager fjord i söder.

Rebild Bakker och Rold Skov i Himmerland bjuder på 15 000 tunnland kuperad terräng, skogssjöar och källor, varierad skog, rikt djurliv och många vandringsleder

Du kan också åka på en ö-semester i en stuga på Læsø, där du hittar ett stort urval härliga stugor. Læsø är känd för sina läckra havskräftor, sina tångklädda hus och inte minst för sina saltverk.

Læsø Jomfruhummer (2) 800Px MTB I Rold Skov

Städer

I alla små fiskebyar längs den nordöstra kusten på Jylland kan du tillbringa timmar med att insupa den stämningsfulla atmosfären. Frederikshavn är en av Nordjyllands bästa shoppingstäder med en myriad av butiker och kaféer. Härifrån kan du också göra en 1-dagsutflykt till Sverige eller Læsø. Upptäck den charmiga shoppingstaden Sæby. Här hittar du gamla välbevarade hus, gågator, kullerstensgator, vattenkvarnen vid Sæby Å, en trivsam småbåtshamn och en härlig, barnvänlig strand. Hals är en trivsam semesterort med en livlig och trevlig hamnmiljö. Härifrån kan du ta den fem minuter långa färjeturen över Limfjorden till Egense. Ålborgs gamla stadskärna bjuder på gallerier, butiker och den legendariska Jomfru Ane Gade, Danmarks längsta nöjesgata med restauranger och barer. Den livliga och stämningsfulla semesterorten Øster Hurup har en fin strand, en mängd aktiviteter, ett livligt nattliv samt en trevlig och modern fiske- och småbåtshamn.

Frederikshavn Q0A7450 800Px Musikkenshus Aalborg 800Px

Aktiviteter

Kattegatts kust på nordöstra Jylland inbjuder till vattenaktiviteter. Simning, vindsurfing och segling står högt på listan, men området är även perfekt för sportfiskare, eftersom du kan fiska direkt från stranden, från båt till havs eller i de många åarna, sjöarna och Put & Take-fiskeparkerna i inlandet. Golfare är också väl tillgodosedda i nordöstra Jylland. Det varierade inlandet är perfekt för cykling och vandring. I Rold Skov finns flera fina mountainbikerutter.

Lystfisker Mette Johnsen 800Px Hals Strand Q0A2838 800Px

Utflykter

På Aalborg Zoo kan du uppleva över 1 500 djur från hela världen. Mitt i Lille Vildmose ligger Lille Vildmosecentret där du kan se älgar, örnar och åka med det gamla torvtåget. Djungelstigar, fjärilar, ormar, krokodiler och vattenfall kan du uppleva i Randers Regnskov. Prova alla olika aktiviteter i de två stora sommarland – Fårup och Djurs. Danmarks näst största skogsområde, Rold Skov, sträcker sig över 15 000 tunnland kuperad terräng med många skogssjöar, källor och ett rikt djurliv. Här finns otaliga vandrings- och mountainbike-leder som tar dig djupt in i skogen. Den charmerande ön Læsø i Kattegatt har en helt egen natur och kultur. Ön kan besökas på en 1-dagstur från Frederikshavn.

Lille Vildmose Nicolas Cho Meier (33) 800Px Aalborg Zoo Bavian Rene Frederiksen 800Px