Destination

Lolland, Falster och Mön

Lolland, Falster och Møn är ett spännande hörn av Danmark med enastående vacker natur, där ni kan vandra utmed kusten på kilometerlånga, vackra vita sandstränder.

Lolland, Falster och Mön

Dessa tre öar utgör ett spännande hörn av Danmark med sin unika, vackra natur samt strandliv vid de storslagna vita sandstränder. Badvattnet passar sig speciellt för småbarn på grund av det låga saltinnehållet och de platta strandängarna. På Falster hittar ni den härliga, 20 km långa stranden vid Marielyst samt de imponerande Corselitze skogarna på ca. 3 000 tunnland. Skogarna rymmer massor av historiska jättekammare och dös. Bötö Nor er ett fridlyst fågelreservat som är en viktig yngelplats för flyttfåglarna. Landets största natursevärdhet Möns Klint med de höga kritklinterna och den gamla bokskogen är ett av de mest välkända och välbesökta naturområdena i Danmark. Mön är rik på kulturminnen. Bl.a. finns en av Nordens bäst bevarade vallanläggningar i Stege. Lolland bjuder på ett mycket allsidigt kustlandskap, strandängar, grunt vatten, sötvattenssumpar och stigsystem. Landsvägarna snor sig genom små idylliska landsbyar, förbi härliga bokskogar och vackra herrgårdar och slott.

marienlyst-strand kramnitse

Kultur

De tre öarna är berikade med ett stort antal kulturminnen, gravhögar, medeltidskyrkor, klosterruiner, slott och herrgårdar. Hos Medeltidscentret vid Nyköbing Falster kan ni också få en bra inblick i historien.

Lolland Falster Moen 14 Lolland Falster Moen 1

Natur

Det finns fritidshus för alla smakriktningar på de tre vackra öarna Lolland, Falster och Mön. Här har ni semester i vacker natur och barnfamiljer kan njuta väl av barnvänliga stränder. Hyr en sommarstuga i närheten av Marielyst strand, som i flera år har utsetts till Danmarks bästa strand eller hitta er semesterbostad på Mön och besök den imponerande Möns Klint. Om hunden skall med på semester i en sommarstuga, så finns det hundskogar på både Lolland, Falster och Mön, där ni kan rasta hunden utan koppel. Det finns många fritidshus, där det är tillåtet att ta med hund, och ni har även möjlighet att hyra en sommarstuga med inhägnad tomt eller terrass, så att hunden kan springa runt och leka utan att ni behöver hålla ett öga på den. Vår sommarstugeuthyrning på Lolland, Falster och Mön, ger er chansen att hitta den fritidsbostad, som passar era behov bäst.

Lolland Falster Moen 18 Lolland Falster Moen 21

Städer

De gamla mysiga köpstäderna andas stämning och aktivitet. Man handlar på kullerstensgator och i de vackra binningsverkshusen, och med jämna intervaller har man torgdagar. På många ställen kommer ni också att kunna höra levande musik och festivaler. Maribo (Lolland): Det mysiga torget är stadens samlingsställe, men utöver detta kan den atmosfäriska staden bjuda på intressanta museer, kyrkan Maribo Domkirke och flera kulturella arrangemang. En promenad längs de vackra sjöarna kan också rekommenderas. Nyköbing Falster är en livlig handelsstad, full av charm och atmosfär. Staden har flera museer och sevärdheter för stora och små. På stadens mysiga torg finns caféer och spännande specialbutiker. Stege (Mön): Den charmerande medeltidsstaden är mycket välbevarad med gamla köpmansgårdar, torg, smala gränder med den intakta vallanläggningen och den stora, vackra stadsporten. Utöver detta är Stege samtidigt en modern handelsstad med bra shoppingmöjligheter och många matställen.

Lolland Falster Moen 19 Lolland Falster Moen 4

Aktiviteter

Det syddanska öhavet är ett eldorado för fritidsseglare, surfare och fritidsfiskare. Men också badgästerna har glädje av de långa badstränderna och det härliga vattnet. Golfentusiaster har bra villkor med hela 6 banor inom en radies på 40 km. Från cyklarna kan ni njuta av en bit av den vackra 800 km långa cykelrundan 'Östersöruten'. Det skogsklädda landskapet inbjuder dessutom till promenader. Med hav åt alla sidor, fjordar, sjöar och Put & Take-fiskesjöar, är området ett eldorado för fritidsfiskare. Eller hur skulle det vara med en endagstur till Köpenhamn, där ni t.ex. kan besöka Den Lille Havfrue, Tivoli, Amalienborg Slot eller bara använda dagen på att shoppa på Ströget, Danmarks längsta gågata. Läs mer på www.visitcopenhagen.dk.

Lolland Falster Moen 3 Lolland Falster Moen 10

Utflykter

Lalandia på Lolland bjuder på ett stort tropiskt badland och diverse aktiviteter - www.lalandia.dk. I Knuthenborg Safaripark på Lolland färdas de vilda djuren i naturliga omgivningar - precis omkring er bil eller buss - www.knuthenborg.dk. Middelaldercentret är ett frilandsmuseum med autentiskt byggda rekonstruktioner från medeltiden - www.middelaldercentret.dk. I Nyköping Falster Zoo (Folkeparken) kan ni uppleva hela 500 djur fördelade på 94 arter.

Lolland Falster Moen 5 Lolland Falster Moen 11