Destination

Lolland, Falster och Mön

Lolland, Falster och Møn ligger i ett spännande hörn av Danmark. Här finns kilometervis av vita sandstränder som omges av en unik och vacker natur. Samtidigt är vädret här i genomsnitt lite bättre än i resten av Danmark.  

Lolland, Falster och Mön

Sommarstuga nära Møns Klint

När du semestrar på Lolland, Falster eller Møn får du inte missa Møns Klint, ett av de mest kända och älskade naturområdena i Danmark. Här kan du vandra genom en av Danmarks äldsta bokskogar, beundra de höga vita kalkstensklipporna och ta den över 400 steg långa trappan ner till stranden (och upp igen).

De tre öarna utgör ett charmigt hörn av Danmark med sin vackra natur, härliga strand- och badliv på vita, barnvänliga sandstränder.

På Falsters östkust ligger den 20 kilometer långa Marielyst strand och de imponerande Corselitze-skogarna.

Lolland har ett varierat kustlandskap med slingrande landsvägar som leder genom idylliska byar, förbi bokskogar och imponerande slott och herrgårdar.

Møn är så mycket mer än sina klippor. Ön är rik på kulturminnen. I Stege finns en av Nordens bäst bevarade fästningar.

Marielyst Strand Luftfoto Livreddertårn 1 Credit Pajor 800Px Møn 090721 (18 Of 53) 800Px

Kultur

Lolland, Falster och Møn har många kulturminnen, gravhögar, medelålderskyrkor, klosterruiner, slott och herrgårdar.

Ett av Danmarks mest spektakulära konstverk finns på den norra delen av Lolland. På ett fridfullt fält med vacker utsikt över Smålandshavet tronar Dodekalitten. Det är grekiska och betyder tolv stenar.  Och det är precis det som står här: Tolv stenpelare där var och en är 7–9 meter. De översta två meterna är uthuggna eller på väg att huggas ut som huvuden. En mycket speciell och magisk plats. I anslutning till de tolv skulpturerna finns en cirkel av sidostenar, som alla har en högtalare från vilka ljudlandskap strömmar ut till skulpturerna under dagtid.

En annan spännande plats är Fuglsang Kunstmuseum, som har en stor samling danska målningar och skulpturer från perioden från 1780 till 1980.

På Middelaldercentret i närheten av Nykøbing Falster kan du ta dig 600 år tillbaka i tiden till den fiktiva köpstaden Sundkøbing.

Dodekalitten 6 Credit Kunster Thomas Kadziola; Fotograf Business Lolland Falster 800Px Nykøbing Middelaldercentret Luftfoto 1 Credit Rune Johansen 800Px

Natur

På Lolland, Falster och Møn finns natur för alla smaker. Møn är mest känt för sin klippa, men på Møn kan du också uppleva fenomenet "Dark Sky" eftersom natthimlen är skyddad från ljusföroreningar. Det gör att du kan se miljontals stjärnor blinka åt dig och på sommaren kan du under klara, ljusa nätter även se Vintergatan.

Lolland har några mycket vackra naturområden med vild natur och ett rikt fågelliv. Både Maribosjöarna och Nakskov fjord finns med på listan: Danska Naturparker som Friluftsrådet står bakom. Det är sammanhängande områden med enastående natur och kulturhistoriskt värde.

Danmarks, och Skandinaviens, sydligaste punkt ligger vid Gedser på Falster. Här finns goda möjligheter till fågelskådning, eftersom flyttfåglar flyger förbi här på sin väg norr- eller söderut. Halskov Vænge, på östra Falster, är en av Danmarks bäst bevarade fornminnesskogar. I skogen finns sex stenhögar och 72 gravhögar.  Bøtø Nor söder om Marielyst är ett skyddat fågelreservat och en viktig häckningsplats för flyttfåglar.  Den vackra Corselitze-skogen på nordöstra Falster är en underbar plats för äventyr till fots, på cykel eller på hästryggen.

Dark Sky Per Rasmussen 800Px Maribo Naturpark Maribosøerne Luftfoto 1 Credit Rune Johansen 800Px

Städer

På Lolland, Falster och Møn finns en rad trevliga köpstäder. De gamla köpstäderna utstrålar stämning och aktivitet. Här hittar du kullerstensbelagda gator och gamla korsvirkeshus, och det förekommer regelbundet marknadsdagar, livemusik och festivaler.

Den största staden på Lolland är Nakskov. Den ligger vackert vid fjorden och har ett bra handelsliv med bl.a. en av landets äldsta gågator.

Torget i Maribo är stadens samlingsplats. I staden finns Maribo domkyrka som ligger alldeles vid Maribosjöarna.

Nysted ligger vackert i en vik på Lollands sydkust. I Nysted verkar det som om tiden stått stilla med sina gamla gator och vackra hus. Intill hamnen ligger det gamla Ålholm slott.

Nykøbing Falster är en livlig shoppingstad, med charm och atmosfär. I stan hittar du restauranger, kaféer och flera museer och sevärdheter.

Stege på Møn är en charmerande medeltidsstad med gamla köpmansgårdar, torg, smala gränder, en intakt vall och en stor, vacker stadsport. Stege är samtidigt en modern shoppingstad med bra shopping och flera matställen.

Maribo Gamle Huse Bindingsværk Credit Business Lolland Falster 800Px Nykøbing Vandtårn Luftfoto 1 Credit Rune Johansen 800Px

Aktiviteter

Lolland, Falster och Møn är ett sant eldorado för fritidsseglare, surfare och sportfiskare. Men även badgästerna njuter fullt ut av de långa badstränderna och det härliga vattnet. Golfare är väl tillgodosedda med sex banor inom en radie av 40 kilometer.

På cykel kan du njuta av några av de 800 kilometer av Östersjöns cykelväg. Det skogsklädda landskapet inbjuder också till vandring och cykling. Med hav på alla sidor, fjordar, sjöar och Put & Take-fiskesjöar är området ett paradis för sportfiskare.

Köpenhamn ligger bara en liten bit bort, vilket gör det möjligt att ta en dagsutflykt till huvudstaden. Det finns tågförbindelse till Köpenhamn, så du behöver inte ta med bilen.

Hesnæs Strand Windsurfing 2 Credit Business Lolland Falster 800Px Golfklubben Storstrømmen Luftfoto Golfbane 1 Credit BEST Production 800Px

Utflykter

Om vädret inte håller måttet erbjuder Lalandia ett stort tropiskt vattenland och andra aktiviteter.  Du kan åka på safari i egen bil i Knuthenborg Safaripark på Lolland. Middelaldercentret friluftsmuseum med autentiskt uppbyggda rekonstruktioner. I Guldborgsund Zoo kan du se hela 500 djur fördelade på 94 arter. Du kan även besöka Danmarks största vingård. Den ligger på Frederiksdal Gods nära Nakskov. Där kan du se hur produktionen av det prisbelönta körsbärsvinet går till.

Knuthenborg Elefant 1 Credit Business Lolland Falster 800Px Muld Frederiksdal Kirsebærvin Produktion Høst 2 Credit Ingrid Riis 800Px