Destination

Limfjorden

Områdena vid Limfjorden är för er, som älskar mysiga hamnstäder, vacker natur och barnvänliga stränder.

Limfjorden

En semesterupplevelse för de aktiva

Limfjorden är perfekt för dig som gillar vattensporter. Tillbringa en dag med vindsurfing på Limfjordens vågor eller ge dig ut på äventyr i kajak. Under de kalla månaderna kan du själv hämta lunchen eller middagen i den västra delen av limfjorden där är möjligt att plocka ostron.
Vid Limfjorden hittar du både lugnt och vilt vatten, frisk luft, vackra kuperade landskap, vidsträckta hedar, djupa skogar och ett rikt djurliv. Området kring Limfjorden erbjuder underbara naturupplevelser för den som söker lugna omgivningar, aktiviteter, vattensporter och kulturella upplevelser. Upplev exempelvis den jylländska heden, som är särskilt vacker på sensommaren när ljungen blommar. Längs det kuperade fjordlandskapet hittar du många barnvänliga stränder med grunt, lugnt vatten där de små kan leka i sanden och vid vattenbrynet.

Mors Daniel Brandt Andersen (40) 1200Px Surf 1200Px

Kultur vid Limfjorden

På många platser längs kusterna och i städerna längs fjorden kan du hitta spår av en fiskekultur som sträcker sig hundratals år tillbaka. De olika regionala museerna ger en bra bild av området. När det gäller design och ljud är Limfjordsområdet bland de bästa i världen. Struer är hemvist för det ikoniska B&O. Vissa dagar under sommaren är möjligt att få en rundvisning. I Thy ligger ett testcenter för vindkraftverk, där du kommer nära några av världens största havsbaserade vindkraftverk. Besök också den lilla ön Venø som ligger norr om Struer. Det är populärt att gifta sig i öns kyrka. Den är Danmarks minsta.

2018 Bijzonder Plekje Zeehondensafari (Thyboron) Denemarken 21 1200Px Limfjordslandet 28

Natur

I Limfjordsområdet finns ett stort urval härliga sommarstugor att hyra mitt i den varierade naturen runt Limfjorden. Det finns både äldre charmiga stugor i trä med utsikt över fjorden och helt moderna sommarstugor med all tänkbar utrustning. Om du vill ta med hunden på semester kan du enkelt hitta en stuga vid Limfjorden där husdjur är tillåtna. Du kan också välja att åka på en ösemester på Fur eller Mors i en stuga med utsikt över fjorden. Oavsett om du väljer en stuga eller en semesterlägenhet är du garanterad lugn och avkoppling under din semester.

Oddersund Maa Bruges Frit 1200Px Mors Daniel Brandt Andersen (30) 1200Px

Städer

Det finns ett antal små och stora städer längs Limfjorden. Där hittar du sevärdheter, aktiviteter, spännande specialbutiker, bra restauranger och ett mysigt nattliv. De flesta av städerna i Limfjordsområdet har sin egen lokala marina. I Struer, Lemvig, Thisted, Nykøbing Mors, Skive och Løgstør finns det gott om maritim stämning, men de mindre hamnarna längs fjorden är också mycket charmiga

Wakeboard 1200Px Limfjord Mette Johnsen (1) 1200Px

Aktiviteter

Limfjordsområdet har mycket att erbjuda när det gäller friluftsaktiviteter. Fjorden är perfekt för bad, segling, surfing och fiske. För den våghalsige finns det områden där skärmflygning är ett alternativ, men även dykning, vindsurfing och vattenskidåkning är några av de sporter som kan få adrenalinet att pumpa. Det varierade landskapet erbjuder naturupplevelser längs de många vandrings- och cykelvägarna. Sportfiskare har utmärkta möjligheter vid Limfjorden, oavsett om de fiskar från en brygga, strand, jolle, fiskebåt eller i områdets floder, sjöar eller Put & Take-sjöar. I området finns flera golfbanor. En av de bästa ligger i anslutning till orten Himmerland, där Made in HimmerLand, den danska etappen av golfturneringen DP World Tour, tidigare har spelats.

Limfjord Mette Johnsen (4) 1200Px Mors Kajak 3 1200Px

Utflykter

Fårup Sommerland är en spännande nöjespark för hela familjen. På Aalborg Zoo kan du uppleva över 1 500 djur från hela världen. Hjerl Hede Frilandsmuseum är ett levande och intressant museum. Mønsted Kalkgruber är världens största kalkstensgruva. Massor av aktiviteter för hela familjen i nöjesparken Jesperhus på Limfjordssjön Mors. Upplev stenåldersfynd, bland annat från en gammal kökkenmödding och en rekonstruerad boplats på Stenaldercentret i Ertebølle, som har gett namn åt Ertebøllekulturen.

Danmarks största skog, Rold skov på ca 15 000 tunnland, har kuperad terräng, skogssjöar och källor, varierad skog, rikt djurliv och många vandringsleder. På ön Fur karakteriseras landskapet av släta ängar, sjöar, åkrar, kullar, branta kuster, skogar och mullvadshögar. För fågelintresserade är Nordeuropas största fågelreservat Vejlerne, värt ett besök.

2018 Bijzonder Plekje Fur Eiland Denemarken 38 1200Px Mors Daniel Brandt Andersen (17) 1200Px