Destination

Limfjorden

Områdena vid Limfjorden är för er, som älskar mysiga hamnstäder, vacker natur och barnvänliga stränder.

Limfjorden

Här vid Limfjorden hittar ni lugna vatten, frisk luft, vidsträckta hedlandskap, särpräglad natur och ett rikt djurliv. Området bjuder på härliga naturupplevelser för dem som letar efter lugna omgivningar, aktiviteter, vattensport och kulturupplevelser. Upplev t.ex. den jyska heden som är speciellt fin under sensommaren när ljungen blommar. I det kuperade fjordlandskapet ligger många barnvänliga stränder med grunt och lugnt vatten där de små kan leka i sanden eller leta efter bärnsten.

Limfjordslandet 14 Limfjordslandet 35

Kultur

På många ställen längs kusterna kan ni märka fiskarkulturen som stammar flera hundra år tillbaks i tiden. De olika lokalmuseerna ger också ett intryck av området. Designmässigt är Limfjordsområdet också med i tiden. I Struer ligger bl.a. de världsberömda B&O fabrikerna, och längs Limfjorden kommer ni också att kunna se stora vindmölleparker. Lägg också vägarna förbi t.ex. den lilla ön Venø, där det bl.a. är populärt att gifta sig i öns kyrka som är Danmarks minsta.

Limfjordslandet 10 Limfjordslandet 28

Natur

Sommarstugeuthyrning i Limfjorden ger er ett stort urval av fina sommarstugor, som ligger mitt bland Limfjordens omväxlande natur. Här hittar ni äldre charmiga sommarstugor i trä med utsikt över fjorden och helt moderna stugor med ny utrustning. Om ni har hunden med på semester, så hittar ni lätt en stuga vid fjorden, där det är tillåtet att ta med hund. Om ni hyr en modern fritidslägenhet med gratis wifi i den mysiga småbåtshamnen i Skive, så är ni i närheten av affärer och ett stadsliv med atmosfär . Ni kan också tillbringa semestern på en ö, på ön Fur i en sommarstuga med utsikt över fjorden. Oavsett om ni väljer en sommarstuga eller en fritidslägenhet, så är ni garanterad lugn och avkoppling under semestern.

Limfjordslandet 15 Limfjordslandet 17

Städer

De många hamnstäderna längs Limfjorden erbjuder allt ända från sevärdheter och aktivitetsmöjligheter till specialbutiker, gastronomi och nattliv. De flesta städerna i Limfjordsområdet har sin egen lokala fritidsbåtshamn. Den största av dessa finns i Struer. Skive: Lägg vägarna förbi det vackert belägna Skive som är rik på museer och gallerier. Här finns dessutom en charmerande fritidsbåtshamn, en mysig gågata med bra shoppingmöjligheter samt flera bra matställen. Lemvig är en mysig Limfjordsby som grundlades på medeltiden. Staden är omgiven av vacker natur och kan förutom butiker och matställen också bjuda på en fin marina, bra stränder och flera museer.

Limfjordslandet 21 Limfjordslandet 9

Aktiviteter

Limfjordslandet bjuder på många friluftsaktiviteter, och fjorden är ideell för badning, fritidssegling, surfing och havsfiske. För de modiga finns det områden med möjlighet att prova paragliding, men också dykning, windsurfing och vattenskidor är några av sportsgrenarna som kan få adrenalinet att pumpa. Det omväxlande landskapet bjuder på härliga naturupplevelser längs de många bra vandrings- och cykelrundorna i området. Fritidsfiskarna har också bra villkor här, från bro såväl som strand, jolle, fiskebåt som i områdets åar, sjöar och Put & Take-fiskesjöar. Dessutom finns det flera golfbanor i området, bl.a. ligger Nordeuropas största golfanläggning i Gatten: Himmerland Golf & Country Club.

Limfjordslandet 23 Limfjordslandet 34

Utflykter

I Aalborg Zoo kan ni uppleva 800 djur från hela världen - www.aalborgzoo.dk. Hjerl Hede Frilandsmuseum är ett intressant och levande museum - www.hjerlhede.dk. Mönsted Kalkgruber är världens största kalkgruva - www.monsted-kalkgruber.dk. Massor av blommor och vattenaktiviteter i Jesperhus Blomsterpark på Limfjordsön Mors - www.jesperhus.dk. Upplev stenåldersfynd, bl.a. från en gammal köksophög och en rekonstruerad boningsplats hos Stenaldercentret i Ertebölle. Danmarks största skogsområde, Rold Skov, på ca. 15 000 tunnland med kuperad terräng, många skogssjöar och källor, omväxlande skog, rikt djurliv och många vandringsrundor ligger söder om Aalborg. På ön Fur hittar ni olikartade och särpräglade landskap, som är präglade av platta ängar, sjöar, åkrar, backar, branta kustklingor och skogar. För fågelintresserade är Nordeuropas största fågelreservat, Vejlerne, värt ett besök.

Limfjordslandet 30 molerklippe-fur