Destination

Djursland och Mols

Far iväg till en sommarstuga i Djursland med hela familjen. Djursland och Mols erbjuder vacker natur, uppstickande, branta kalkklinter och massor av trivsel.

Djursland och Mols

Djursland og Mols

Lite nordost om Grenaa ligger Fornæs, Jyllands och därmed också Djurslands östligaste punkt. Härifrån är det 174 kilometer till Bovbjerg på Jyllands västkust.

Djursland, som också kallas Jyllands näsa, är en vacker halvö med ett mycket varierat landskap, som sträcker sig från de kuperade Mols Bjerge i söder till de klippiga kalkstensklipporna i norr. Området genomkorsas av vandrings- och cykelleder som gör det lätt att ta sig runt.

Kusten är cirka 250 kilometer lång och stränderna längs kusten är mycket varierade. Här finns långgrunda, barnvänliga sandstränder och lite djupare klapperstenstränder, perfekta för sportfiskare, surfare, kajakpaddlare och andra havsälskare.

På Djursland har det bott människor i årtusenden och de har lämnat sina spår. Det finns upp till ett tusen skyddade fornminnen på Djursland. De är exempelvis dösar, gånggrifter, gravhögar, vallar, runstenar och ruiner. Men även den nyare tiden har satt sina spår i form av många välbevarade slott, herrgårdar och gods.

Karlby Og Sangstrup Klinter Djursland Foto Roar Paaske 1 Medium 32041Grenå Strand Ved Katholm Strandvej Medium

Tolkien lånade av Djursland

Några av ortnamnen på Djursland har rest världen runt tack vare den engelske författaren J. R. R. Tolkien som skrev The Hobbit och The Lord of the Rings. Tolkien var språkvetare, han talade och skrev flytande danska och ägnade en del år åt att forska i Jyllands och Själlands historia. Därför är det självklart att han låtit sig inspireras av danska ortnamn i sina böcker.

Sundet mellan Djursland och den lilla ön Hjelm kallas Hjelms Dyb och i Tolkiens värld blir det Helm's Deep, platsen där Rohan-folket kämpar mot Sarumans orcher. Den historiska herrgården Isgård på södra Djursland har troligen inspirerat Tolkien till Isengaard som Saruman bodde bredvid i sitt torn. Byn Eskerod blev Esgaroth, den stad som angrips och bränns ner av draken Smaug i Hobbiten.

Men Djursland har annat och mer än inspirerande ortnamn att bjuda på. Mitt mellan byarna Knebel och Agri ligger Danmarks största stendös, Porskær Stenhus. Kalø slottsruin är resterna av en borg som den danske kungen Erik Menved lät uppföra 1313 efter att ha besegrat ett bondeuppror. Från borgen kunde han hålla sina motståndare på avstånd.

I den lilla byn Thorsager nära Rønde ligger den yngsta av Danmarks endast sju rundkyrkor. Fyra av rundkyrkorna finns på Bornholm, en på Fyn och en på Själland.

Kalø Slotsruin Djursland Foto Roar Paaske (1) Medium Thorsager Kirke (1)

Naturen på Djursland

Öster om Stubbe Sø ligger den 49 meter höga kullen Jernhatten, ifrån vilken du har fin utsikt över havet och över till ön Hjelm.

Det regnar mindre vid Jernhatten än i resten av Danmark och soltimmarna är många. Det innebär att du hittar fler värmeälskande djur och växter här än i resten av landet.

Jernhatten är en del av Nationalpark Mols Bjerge som är ett av de vackraste och mest intressanta naturområden i Danmark. Nationalparken på den södra delen av Djursland är Danmarks andra nationalpark efter Nationalpark Thy och den invigdes 2009.

Naturen i nationalparken är mycket varierad och området bjuder på en stor del av de naturtyper som finns i Danmark. Men här finns också helt enastående områden.  Landskapet i och omkring Mols Bjerge bildades under istiden.

På den norra delen av Djursland ligger de imponerande Karlby och Sangstrup Klinter. De två klipporna sträcker sig över fem kilometer och den högsta punkten sticker 17 meter upp i luften. Man kan hitta fossiler bland klipporna.

Jernhatten Djursland Drone Fotograf Sarah Green Medium Lokalguide Djursland Soelballegaard Heste Foto Frame And Work Medium

Köpstäderna Ebeltoft och Grenaa

Vackra och trevliga Ebeltoft med de små kullerstensgatorna är en speciellt charmerande bekantskap. Den är av de populäraste semesterorterna i Danmark, där Fregatten Jylland och Det Gamle Rådhus varje år lockar till sig tusentals besökare. Knappast så känd, men också en mycket spännande attraktion är den ombyggda Maltfabrikken som är proppfull med kulturella erbjudanden, och Museet for glaskunst som är ett internationellt museum för glaskonst.  Ebeltoft är den enda staden på Djursland som vetter mot väster, så om vackra solnedgångar lockar, är detta stället att åka till.

Grenaa i norr är mest känt för det välbesökta Kattegatcentret där du kan komma nära inpå hajarna. Men Grenaa har också en charmig stadskärna med fina gamla hus. Stadens kyrka ligger alldeles centralt på ett torg i stan, omgivet av butiker och matställen.  Från Grenaa kan du ta färja till Halmstad i Sverige.

Lite söder om Djursland ligger Jyllands huvudstad Aarhus, som av många kallas "Världens minsta storstad". Och inte utan anledning. Aarhus har attraktioner, konst och kultur av högsta klass kombinerat med ett charmigt, överskådligt centrum.

Grenaa Shopping Cafe Foto Jesper Maagaard (5) Medium Fregatten Jylland Ebeltoft Djursland Fotograf Per Bille 09362 Medium

Aktiviteter på Djursland

Det finns många bra mountainbike-leder på Djursland, både i Nationalpark Mols Bjerge och på resten av halvön. Om du inte har en egen MTB, kan du hyra en på flera ställen och du kan även köpa guidade turer.

Djursland har massor av möjligheter för vandring. Det finns flera fina leder i nationalparken, och Djurslandstien som går längs Djurslands kust är också spännande att besöka. Friluftsrådet har skapat vandrings- och cykelstigar som kallas Kløverstier. På Friluftsrådets hemsida finns kartor över leder nära dig. Lederna har en gemensam utgångspunkt, men olika längd. Du kan även cykla på alla Kløverstierne. På Djursland finns det fyra Kløverstier.

Det är aldrig långt till havet på Djursland, och därför är det inte heller långt till de platser där du kan fånga fisk. Det bästa fiskevattnet på Djursland ligger på östkusten ut mot Kattegatt, men det finns möjlighet att fånga fisk runt hela halvön.  Du kan också prova att ta en titt på Fishmanias hemsida.

Stränderna och vattnet är en stor tillgång för Djursland och det finns många möjligheter att roa sig, oavsett om du gillar kajakpaddling, surfing eller annan segelsport. Du kan också nöja dig med att leka i strandkanten och plaska i det fina badvattnet.

Om du tagit med dig golfklubborna i semesterbagaget finns det flera fina golfbanor utspridda över Djursland.

Lubker-golf-resort Djurs

Utflyktsmål

Det finns mycket att göra och besöka på Djursland och i närområdet. Vill du se hur överklassen levde förr i tiden ska du titta in på Gl. Estrup, Danmarks Herregårds Museum. Strax intill ligger Det Grønne Museum som berättar om jakt, skogsbruk, jordbruk och mat.

Gillar du levande djur finns det en del djurparker att välja mellan på Djursland:  Munkholm ZooRee Park SafariSkandinavisk Dyrepark och Kattegatcentret med vattenlevande djur.

Ett av landets bästa och populäraste sommarland, Djurs Sommerland, ligger precis runt hörnet nästan oavsett var på halvön du semestrar.

Randers Regnskov kommer du helt in i djungeln, där du kan se krokodiler, fjärilar, ormar och många andra djungeldjur.

Djursland ligger nära den jylländska huvudstaden Aarhus som är sprängfyllt med erbjudanden. Utöver själva staden finns det attraktioner som Den Gamle ByARoSTivoli Friheden och Moesgaard Museum.

Gammel Estrup Foto Hans Henrik Tholstrup Medium Skandinavisk Dyrepark Isbjørn Medium