Destination

Bornholm

Upplev de stora kontrasterna på Danmarks enda klippö - Bornholm.

Bornholm

Historia

Bornholm är kontrasternas ö med sina dramatiska klippkuster, stenbrott och vattenfall i norr, kilometervis av vita sandstränder i söder, och stora vackra bokskogar med skogssjöar i mitten av ön. Det råder en alldeles speciell atmosfär på Danmarks enda klippö med sina idylliska, små fiskelägen och städer, de karakteristiska rökerierna, rundkyrkorna och alla attraktioner. Många konsthantverkare är bosatta på ön och på flera platser kan du besöka lokala skulptörer, glasblåsare, keramiker och målare. Almindingen, öster om Rønne och norr om Åkirkeby, är landets femte största skog – en vacker och omväxlande skog belägen i ett högland med dammar och småsjöar. Här hittar du även Rytterknægten, Bornholms högsta punkt (162 m). Vid Helligdomsklipperne mellan Gudhjem och Allinge tar trappor dig ner genom en djup ravin. Grova klippformationer ute i vattnet bidrar till att skapa dramatiska scenarier.

Bornholm 17 Bornholm People On Rocks By The Sea Medium

Kultur

Rundkyrkorna är Bornholms landmärken. De karakteristiska, vitkalkade kyrkorna som är över 800 år gamla har tjänat som försvarsverk, lager för förnödenheter och som kyrkbyggnader. De fyra rundkyrkorna är: Østerlars – den största och mest kända, Olsker – den högsta och mest eleganta, Nylars – den bäst bevarade och med spännande kalkmålningar samt Nyker – den minsta som har kalkmålningar från flera perioder. Hammershus är resterna av en imponerande gammal borg från omkring 1250 som ligger på en brant klippa på Bornholms nordspets. Hammershus är Nordeuropas största borgruin.

bornholm-hammershus bornholm-rundkirke

Natur

Bornholm är helt annorlunda från resten av Danmark. Och det finns mycket att ta en närmare titt på. Alldeles för många för att kunna ta med dem här. Men du får inte missa dessa fyra pärlor.
Vang Granitbrott är en fantastisk plats. Under namnet "Nyt Liv i Vang Granitbrug" har det gamla granitbrottet förvandlats till ett natur- och upplevelsecentrum med stigar, mountainbike-leder, klättervägg och vindskydd.
Bornholms största sprickdal är Ekkodalen. Den sträcker sig över två km. Det finns många fina stigar i området och när du ropar – Vad dricker Møller, får du det förväntade svaret.
Opalsjön vid Sandvig är ett oerhört vackert naturområde. Här låg tidigare ett granitbrott, men när det övergavs fylldes det stora hålet i graniten med vatten. Det finns många vandringsleder som tar dig förbi Opalsjön.
I Almindingen, Bornholms största skog kan du om du har tur, få en glimt av den bisonflock som trivs utmärkt på ön mitt i Östersjön. 2012 släpptes sju polska bisonoxar i en 200 hektar stor inhägnad, där de sedan dess har sett till att skogen och skogens alla djur trivs ännu bättre.

Bornholm 12 Design Uden Navn (5)

Städer

I de trivsamma hamnstäderna som finns hela vägen runt Bornholm, råder ett helt speciellt lugn och en speciell atmosfär. Här finns små, gamla, men välbevarade hus med stockrosor och mysiga torg och hamnar där du kan njuta av några av Bornholms specialiteter. Du bör inte resa från Bornholm utan att ha smakat "Sol over Gudhjem". Handelsstaden Rønne från 1327 är Bornholms huvudstad. Delar av staden är kulturminnesmärkta och bevarade i sin ursprungliga form, så du kan fortfarande uppleva charmiga kvarter med korsvirkeshus. I Rønne hittar du också öns största hamn. Blomsterstaden Åkirkeby är Bornholms näst största handelsstad och torget, stadens pulserande centrum, är fullt av liv och stämning under hela sommaren. Här ligger även öns största kyrka som har en berömd dopfunt. Nexø är en fiskeby med en modern hamn som är hemvist för både fiske- och fritidsbåtar. Staden har dessutom en gammal stadsdel med vackra korsvirkeshus, en historisk kyrka och flera museer.

Bornholm 18 Traditional Danish Dish Sol Over Gudhjem ©Richard Clark Medium

Aktiviteter

Bornholms mångsidiga kust bjuder på en mängd möjliga aktiviteter, från simning, beachvolleyboll, drakflygning, solbad och promenader i solnedgången till att samla sten, klippvandring, firning, fågelskådning och fiske. Om du vill spela golf så bjuder ön på tre golfbanor, alla vackert belägna i Rø, Rønne och Dueodde. För sportfiskare finns det gott om möjligheter vid kusten, i sjöar, åar och kärr samt till havs. Fiskebåtar avgår från flera av öns hamnar. Många fina naturupplevelser väntar längs de många långa cykelvägarna, varav de flesta är bilfria. Det finns också många vandringsleder i den särpräglade naturen. Till exempel i Paradisbakkerne nära Nexø, som är ett kuperat klipplandskap med otaliga vandringsleder. Här kan du upptäcka sprickdalar, högmossar, vandringsblock och särpräglad vegetation.

Bornholm Couple Paddleboarding Medium Swimming Svaneke Bornholm Denmark ©Emily Wilson Photography Medium

Utflykter

På Bornholms Kunstmuseum hittar du verk av kända bornholmska konstnärer samt temautställningar med konst, design och konsthantverk. Oluf Høst Museum i Gudhjem är ett konstmuseum där den stora konstnärens liv förs vidare i hans eget hem. NaturBornholm berättar historien om Bornholms natur – ända från dess ursprung i den glödande lavan för nästan två miljarder år sedan. Bornholms Middelaldercenter är ett historiskt upplevelsescenter. En levande medeltidsmiljö med människor, djur, hus, vattenkvarnar och befästa vallar. Christiansøfarten kan ta dig från Gudhjem till fästningsöarna Christiansø och Frederiksø. Här tas du mer än 300 år tillbaka i tiden. Hent Bornholms officielle rejseguide app- https://bornholm.info/app-bornholm/. Appen är gratis och ger information om alla upplevelser som finns under din semester på Bornholm.

Christiansoe Bornholm ©Stefan Asp Medium Bornholm Bike With Sign Smokehouse Medium