Destination

Bornholm

Upplev de stora kontrasterna på Danmarks enda klippö - Bornholm.

Bornholm

Historie

Bornholm är kontrasternas ö med sina dramatiska klippkuster, djupa stenbrott och vattenfall mot nord, kilometervis av vita sandstränder mot syd och stora, vackra bokskogar med skogssjöar mitt på ön. Danmarks enda klippö utstrålar en helt speciell atmosfär med sina idylliska små fiskelägen och städer, de karakteristiska rökerierna, rundkyrkorna och de många attraktionerna. Många konsthantverkare är bosatta på ön, och på flera ställen är det möjligt att besöka lokala bildhuggare, glasblåsare, keramiker och målare. Allmänningen öster om Rönne och norr om Åkirkeby är landets 5:e största skog. En vacker och omväxlande skog, belägen i ett högland med bl.a. dammar och småsjöar. Här hittar ni också Rytterknägten, Bornholms högsta punkt (162 m). Vid Helligdomsklipperne mellan Gudhjem och Allinge leder trappor ner genom en djup klyfta. Vattenformade klippformationer ute i vattnet hjälper till att skapa dramatiska scener.

Bornholm 10 bornholm-roegeri

Kultur

Rundkyrkorna är Bornholms kännetecken. De karakteristiska, vitkalkade kyrkorna som är över 800 år gamla, har tjänat som försvar, uppmagasinering av förråd och som kyrkhus. De 4 mest kända rundkyrkorna är: Österlars - den största och mest kända. Olsker - den högsta och mest elegante. Nylars - den bäst bevarade och med spännande kalkmålningar. Nyker - den minsta och med kalkmålningar från flera perioder. Hammershus är en imponerande gammal borg från omkring 1250 som reser sig på en brant klippavsats på Bornholms nordspets. Hammershus är Nordeuropas största borgruin.

Bornholm 13 bornholm-rundkirke

Natur

Upplev en unik del av Danmark med vår sommarstugeuthyrning och tillbringa semestern i en sommarstuga på solskensön Bornholm! Välj mellan trevliga sommarstugor som ligger i naturen nära vita sandstränder eller prova en sommarstuga på orten Hasle, där ni har rökerier, butiker och en marin miljö precis inpå knutarna. En sommarstuga i Dueodde Ferieby är populärt bland många sommargäster. Sommarstugorna i det trevliga området ligger några hundra meter från en badstrand, och det finns tillgång till många gemensamma faciliteter på semesterorten, bl.a. utomhus swimmingpool . Sommarstugorna är individuellt inredda, och i några av de fritidshusen, är det tillåtet att ha med hund.

Bornholm 21 Bornholm 12

Städer

I de många mysiga hamnstäderna upplever ni en helt speciell ro och atmosfär. Här är små gamla men välbevarade hus med stockrosor och mysiga torg och hamnar, där Ni kan njuta av några av Bornholms specialitéer. Ni bör inte resa från Bornholm utan att ha smakat 'Sol over Gudhjem'. Rönne: Köpstaden Rönne från 1327 är Bornholms huvudstad. Delar av staden är fridlysta och bevarade i sin ursprungliga form, och således kan ni fortfarande uppleva charmerande stadsmiljöer med bindningsverkshus. I Rønne finns också öns största hamn. Blomstaden Åkirkeby är Bornholms andra största handelsstad, och på torget, som är stadens levande mittpunkt, finns massor av liv och atmosfär hela sommaren igenom. Här finns också öns största kyrka som innehåller en berömd dopfunt. Nexø är fiskeriets stad med en modern trafik- och fiskehamn. Staden har dessutom en gammal stadsdel med vackra bindningsverkshus, en historisk kyrka samt flera intressanta museer.

Bornholm 43 Bornholm 4

Aktiviteter

Den bornholmska kustens mångfall bjuder på ett myller av aktivitets-möjligheter; ända från badning, beachvolley, drakflygning, solbadning och solnedgångspromenader till stensamling, klippvandring, rappelling, fågelskådning och fiskeri. Om ni vill spela golf bjuder ön på 3 golfbanor, alla vackert belägna i Rö, Rönne och Dueodde. För fritidsfiskare finns många möjligheter vid kusten, i sjöar, åar och mossar samt på havet. Fiskebåtar kör från flera av öns hamnar. Många bra naturupplevelser väntar längs 235 km fina cykelvägar, varav de flesta är bilfria. Der finns också många vandringsrundor i den särpräglade naturen. T.ex. är Paradisbakkerne vid Nexö är ett kuperat klipplandskap med ett otal vandringsrundor. Upplev sprickdalar, högljungsmossar, vandringsblock och en särpräglad vegetation här.

Bornholm 43 Bornholm 49

Utflykter

Brändesgårdshaven i Svaneke är ett tidigare lantbruk, men nu en populär natur- och nöjespark med en enastående blomprakt och talrika attraktioner - www.braendesgaardshaven.com. På Bornholms Kunstmuseum hittar ni verk av kända bornholmska målare samt temautställningar med konst, design och konsthantverk - www.bornholms-kunstmuseum.dk. NaturBornholm berättar historien om Bornholms natur - ända från ursprunget ur glödande lava för 1,7 mia. år sedan - www.naturbornholm.dk. Bornholms Middelaldercenter är ett historiskt upplevelsescenter. En levande medeltidsmiljö med människor, djur, hus, vattenmöllor och befästa vallar - www.bornholmsmiddelaldercenter.dk. Christiansöfarten kan transportera er från Gudhjem till fästningsöarna Christiansö och Frederiksö. Här tar man er med mer än 300 år tillbaks i tiden - www.christiansoefarten.dk. Oluf Høst Museum är ett konstmuseum, där den stora målarens liv vidareförs i hans eget hem - www.ohmus.dk.

Bornholm 46 Bornholm 66