Historik

Danmarks bästa semesterupplevelser började med ett bröllop i en semesterstuga.

På 1970-talet stod många stugor tomma i det vackra, danska semesterlandet och det var så många glada semestrande människor, som gärna ville hyra dem, men de visste inte, hur de skulle hitta dem.

Då det nordjylländska paret Kjeld och Margit Andersen firade sitt bröllop 1975, hölls festen i deras trevliga semesterstuga och när brudparet åkte på bröllopsresa, hyrde de ut sin egen semesterstuga.

Hjälp till att hitta varandra

På bröllopsresan funderade Kjeld en del över, hur man kunde nå ut till de personer från när och fjärran, som gärna ville ha semester i de danska semesterstugorna. På ett eller annat sätt, skulle stugorna och gästerna ju hitta fram till varandra och kanske kunde han själv hjälpa till?

Sol og Strand bildas

Hemkommen från bröllopsresan, startade paret en liten uthyrningsverksamhet i en lada på Nordjylland. Verksamheten växte och 1992 flyttade den till nya lokaler i Blokhus. Förmedlandet av semesterstugor föregick ännu med hjälp av tryckta kataloger på flera språk, men budskapet nådde inte så långt ut i världen, som Kjeld önskade.

Lösningen visar sig

1998 skedde den stora förändringen: Sol og Strands hus kom ut på Internet. Nu kunde Kjeld erbjuda människor i hela världen, att få hyra en semesterstuga i Danmark. Med Sol og Strands hemsida på 6 språk kunde gästerna nu lätt hitta drömhuset för semestern bland de 5 000 danska stugorna på Sol og Strands hemsida.

Gästerna får mer än en semesterstuga

Och utöver att kunna hyra semesterstugor kan gäster från alla världens hörn, i dag få nyheter från semesterlandet, information om fritidsområdena och närliggande attraktioner, köpa entrébiljetter samt läsa om andra gästers upplevelser i semesterstugorna.

Så gick det till när det lilla, familjeägda stuguthyrningsföretaget blev Danmarks bästa förmedlare av semesterupplevelser.


Semestra med gott hjärta

Väljer man att semestra i en sommarstuga eller hyra ut sitt fritidshus genom Sol og Strand är man indirekt med och gör skillnad för andra.

Sol og Strand ägs av ”Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld”, som startades 2019 av Margit och Kjeld Andersen. Det skedde dels utifrån ett cirkulärt perspektiv om att ge stöd där behovet finns, och dels utifrån en brinnande önskan om att bevara Sol og Strand som ett danskägt företag – även i framtiden.

Fondens syfte, förutom att säkra en fortsatt positiv utveckling av Sol og Strand, är att dela ut pengar till välgörenhetsorganisationer och lokala ändamål.

Avsikten är att såväl semestergäster som medarbetare och ägare av sommarstugor ska känna att det handlar om att ”semestra med gott hjärta” när man är en del av Sol og Strand.