Rosenborg Slot


Riddarsalen är en imponerande syn Lustslottet ligger mitt i Kongens Have i hjärtat av Köpenhamn och vittnar om 400 år av kunglig glans med konstskatter, kungakronor och kronjuveler.

Rosenborgs slott byggdes av en av Danmarks mest kända och färgstarka kungar, Christian IV, i början av 1600-talet. Christian IV var både kung, krigsherre, byggherre och far till mer än 20 barn.

Han strödde om någon glans över Danmark, men också det motsatta med sina förluster till krig.

I dag möter vi glasen av hans berömda byggnads verk, däribland Rosenborgs slott, som blev hans favorit slott, där han på ett symboliskt vis också slutade sina dagar.

I dag kan forntida pompa och ståt upplevas genom Christian iV och hans ättlingars imponerande ägodelar, som har ställts ut på slottet.

Bland huvudattraktionerna är Riddarsalen med tronstolarna, och de tre silver lejonen i naturlig storlek, som vaktar över dem. Kungatronen är gjord av narvalstand med förgyllda figurer, och drottningtronen är gjord av silver. På väggarna hänger en stor gobelängserie, som föreställer det berömda slaget mellan Danmark och Sverige.

Interiörerna är välskötta och inbjuder till en tidsresa, där besökarna kan uppleva kungens privata arbetsrum, badrum och vaxfigurer av före detta kungliga personer.

På Rosenborgs slott finns också en imponerande samling Flora Danica porslin och en av världens finaste samlingar av venetianskt glas, både delarna finns utställda i tornkamrarna.

De två kungakronorna och drottningkronorna finns bevarade i underjordiska kammare med metertjocka väggar.

Kronorna är överdådigt dekorerade med ädelstenar, emaljarbeten och ornament i guld. De användes senast vid kröningen 1840, då enväldet avskaffades ca ett årtionde därefter.

Drottning Sophie Magdalena skrev i sitt testamente 1746, att hennes juveler inte skulle testamenteras till en speciell person, men skulle alltid vara tillgängliga för den sittande drottningen.
Detta har bevarat dem i en samling, som gjort dem till de levande skatter de är i dag; de danska kronjuvelerna är de enda i världen, som både visas för allmänheten och samtidigt användes, av HM Drottning Margrethe vid speciella tillfällen.

De består främst av fyra garnityrer; ett brilliantset, ett rosenstenset, ett pärl-/rubinset och ett smaragdset - där smaragderna är bland världens vackraste.Krona med ädelstenar
Målning av Kung Christian IV

Rosenborg Slot och park

 

Rosenborg Slot

Øster Voldgade 4A

De Danske Kongers Kronologiske Samling

1350 København K

Tlf: 33 18 60 47

www.kongernessamling.dk/rosenborg/

Visa på karta Visa på karta