Lekplatser i Danmark

Danmark är ett mycket barnvänligt land och har därför många lekplatser runt om i landet och lekplatserna kan finnas på alla möjliga ställen. Danska barn älskar att vara utomhus, och vilken tid passar bättre för det än semestern, där barnen kan leka hela dagen lång.
För att hjälpa till lite med de många alternativen som finns för att aktivera barnen, kan du här hitta en översikt över de allmänna lekplatserna längst ner på sidan.

Familjer med barn på lekplats i Bratten

Danska lekplatser

Den allra flesta danska lekplatser finns ute i naturen och kallas naturlekplatser eller skogslekplatser.

Men även i städerna finns det många olika lekplatser. Det finns skolor och förskolor, vars lekplatser får användas när skolorna är stängda, men det finns också lekplatser i parker och hamnar. Dessutom finns det inomhus lekplatser, som är mycket populära, när vädret inte är lämpligt för utomhuslek.
Ett bra exempel på en hamnlekplats är t.ex. den i Juelsminde

Lekande barn vid hamnlekplatsen i Juelsminde

IndendørslegepladserInomhuslekplatser har också blivit mycket populära under de senaste åren och däribland kan nämnas t.ex. Leo´s Legeland, som finns i flera större städer eller Legeland Viborg .

Dessutom har många städer nöjescenter, som inkluderar underhållning för både stora och små, som t.ex. Bowl'n'Fun, som finns representerat i flera städer, som Silkeborg, Odense, Thisted med flera. Här finns det lekplats inomhus i kombination med bowling och t.ex. Go-cart, Laser Hero eller Minigolf.

Ett nöjescenter som Beach Bowl i Søndervig har även en stor utomhuslekplats.

Inomhus lekplats i Beach Bowl Søndervig Stor utomhus lekplats vid Beach Bowl i Søndervig

Flera museer och andra kulturattraktioner har också börjat med att erbjuda lekplatser för barnen, som t.ex. här i Nymindegab:

Två flickor på lekplatsen vid Nymindegab Museum

Eller här på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg:Kystcenteret i Thyborøn har man t.o.m. gjort aktiviteter för barnen, så att själva museet blir en enda stor lekplats.

Barn leker i en ripströmsbassäng vid Kystcenter Thyborøn

I allmänhet är många museer mycket barnvänliga, och ofta har barnen rabatt på entréavgiften eller till och med fri entré. Vi har gjort en liten översikt över några platser med gratis entré för barn här.

Barn på upptäcktsfärd på Naturhistorisk museum Aarhus

Bl.a. är det gratis entré för barn under 18 år till alla statens erkända museer i Danmark.

Naturligtvis, skall de stora nöjesparkerna inte glömmas bort med massor av lekplatser för alla åldrar, både på land och till sjöss. Här kan du se Fårup Sommerland och Lalandia:

Gäster på Faarup Sommerlands äventyrsbad Fantastiska rutschkanor på äventyrsbadet på Lalandia Billund

Lekplatser ute i naturen

I Danmark läggs stor tonvikt på utomhusaktiviteter och lärande genom lek. Därför har vi en del natur- och skogslekplatser runt omkring hela Danmark.

Naturstyrelsen har ett syfte med att dessa lekplatser skall vara med och bidra till att främja barns förståelse för naturen via naturupplevelser, genom att leka ute.

Ofta är naturlekplatser kopplade till en skog och har lekredskap av återvunna trädstammar, rep, jord och vatten.

Lekplatserna får också gärna användas för barns födelsedagsfirande och andra evenemang.

Skøn naturlegeplads med mange legeredskaber på Fanø

Några naturlekplatser är mycket väl planerade och riktigt stora med många aktiviteter och utmaningar, som t.ex. Gateway Blokhus i Blokhus Klitplantage, där det finns en Tarzan-bana, linbana, nest swing och mycket mer.

Naturlekplats av hög kvalitet på Gateway Blokhus med en Tarzan- och linbana

Speciellt på semesterorterna kan du hitta lekplatser i närheten av stranden, som den här strandlekplatsen i Hornbæk.

Precis på stranden i Hornbæk finns denna fina lekplats

HerHär hittar du en översikt över flera av Danmarks lekplatser:

Säkerheten på lekplatser

Det läggs stor vikt på säkerheten av våra lekplatser. Alla offentliga lekplatser måste ha regelbunden översyn av en lekplatsinspektör och godkännas av den berörda kommunen, i enlighet med de krav, som ställs för en lekplats.

Barn hoppar på en hoppkudde på lekplatsen i semesterområdet i Arrild

DisseDessa krav följer den gemensamma europeiska standarden, dvs. enligt DS/EN 1176, "Lekredskap - Allmänna och ytterligare säkerhetskrav och testmetoder" och DS/EN 1177, "Stötabsorberande lekplatsunderlag - säkerhetskrav och testmetoder". Dessa krav gäller för alla europeiska länder, dock kan det göras extra tillägg för ett land, om det finns behov för det.

I Danmark har man gjort ett slags tillägg, genom att göra en särskild regel (DS 1500) för natur- och skogslekplatser, som kallas DS 1500, "Naturlekplatser - lekplatselement - säkerhetskrav och testmetoder".

I denna regel, behandlas t.ex. vilka typer av trä, som ev. kan användas. Även om trä ofta används från den närmast intilliggande skogen, kan det finnas några sorters trä, som ibland ruttnar inifrån. Det kan inte accepteras och är därför en fara för säkerheten. Det ställs krav på om lekredskapet är tillräckligt bra och i hur många år det kan hålla.