Attraktioner med gratis entré för barn

Ta semester i en stuga i Danmark och utnyttja alla de gratis attraktionerna för barn i ert semesterområde.

Danmark är ett litet land med korta avstånd, och oavsett var i Danmark ni tar en stugsemester, är det aldrig långt från en attraktion med fri entré för barn.

Museer

På alla statligt godkända museer i Danmark har barn och ungdomar under 18 år gratis tillträde. Runt om i landet kan ni också hitta andra museer med fri entré för barn och ungdomar. Ni skall bara fråga om var, hos den lokala turistbyrån.

Om ni har semester i en stuga, kan ni gå in på husbeskrivningen och hitta en översikt med de museer och andra attraktioner, som ligger i närheten av den plats där, ni tillbringar er semester. Ni kan också ladda ner Sol og Strands "Semester i Danmark"-app och få en lista över samtliga danska museer.

Sevärdheter

Många av Danmarks främsta sevärdheter, t.ex. de flesta kyrkor, statyer och monument, forntidsminnen och de flesta historiska ruiner är fritt tillgängliga för både barn och vuxna under hela året, så här finns ingen anledning att tänka på entréavgiften. På många herrgårdar och slott är det gratis tillträde till den intilliggande trädgården eller parken, så här kan ni uppleva vackra, historiska miljöer utan att behöva ha med plånboken i fickan. Konsthantverkare och gallerier tar också emot utan inträdesavgift, men många har endast öppet under sommarmånaderna. Om ni är intresserad av arkitektur, kan ni se fram emot många gratis upplevelser i Danmark. Under det senaste flertalet år, har många arkitektoniska pärlor dykt upp, som ni kan se på en tur, runtomkring i Danmark.

Attraktioner

Året runt, men särskilt under sommarhalvåret, kan ni välja mellan en stor mängd av större och mindre attraktioner, som är gratis för barn under 18 år. Här är några av dessa uppdelade i områden:

Jyllands Västkust

Vikingaby med vikingaskepp i Bork Vikingehavn / Bork Vikingehavn

Bork Vikingehavn
Gå tillbaka 1000 år i tiden och upplev, hur livet på en handelsplats i vikingarnas Västjylland kunde ha tett sig.
Läs mer


Sälarna matas på Fiskeri- og Søfartsmuseet / Fiskeri- og Søfartsmuseet

Fiskeri- og Søfartsmuseet
Tag en tur til Fiskeri- og Søfartsmuset i Esbjerg och fascineras av fiskarnas geniala anpassning till ett liv i vattnet.
Läs mer


Handelsboden i hörnan på en del av Esbjerg Museum / Handelsbod

Esbjerg Museum Upplev Esbjergs stadsmiljö, som den såg ut omkring 1900-1950, besök arbetarna och direktören i deras lägenheter och titta på handelsboden på hörnet.
Läs mer


Översta delen av det vackert utsmyckade Esbjerg Vandtårn / Esbjerg Vandtårn

Esbjerg Vandtårn
Gå upp i Esbjerg Vattentorn och njut av den fantastiska utsikten. Tornet byggdes under åren 1886-1897 på en gravhög från bronsåldern.
Läs mer


Ett rum på museet med gammal, handgjord barnsäng / Ølgod Museum

Ølgod Museum
Hör historien berättas om utvecklingen från fattig hedbonde till demokratisk bonde på Ølgod Museum.
Läs mer


Lekande barn i vikingaskepp på Museet Ribes Vikinger / Museet Ribes Vikinger

Museet Ribes Vikinger
Besök Museet Ribes Vikinger och se utställningar om Vikingatiden och medeltidens Ribe eller lek er fram till kunskapen om barn och samhälle omkring år 1200.
Läs mer


Tortyrredskap på museet Rådhussamlingen / Rådhussamlingen

Rådhussamlingen
Upplev det före detta fängelset vid Ribe Domstol (idag inrättat som ett mindre museum) och kom helt intill stora tvåhandssvärd från 1500-talet och tumskruvar, som användes under förhören.
Läs mer

Limfjordslandet

Lekande barn på gammaldags cyklar på Hjerl Hede / Hjerl Hede

Hjerl Hede
Upplev en engagerande levandegörelse av vår förhistoria - se hur våra förfäders vardag såg ut.
Läs mer


Barn åker i gruvtåg i Mønsted Kalkgruber / Minetog

Mønsted Kalkgruber
Upplev världens största kalkstensgruvor med en oändlig labyrint av gruvgångar, ta en provtur med gruvtåget och besök en biograf under jorden.
Läs mer

Limfjordscentret

Roddare i havskajak gör sig redo vid Limfjordscentret / Limfjordscentret

Åk till Limfjordscentret i Thy och upplev kreativa workshops, utställningar om historia och konst, fantastisk natur och friluftsliv.
Läs mer


Færch-flygeln på Holstebro Kunstmuseum / Holstebro Kunstmuseum

Holstebro Kunstmuseum
Holstebro Konstmuseum har klassisk, modern och nyare dansk konst och konst från hela världen, som åskådliggör konsten som ett universellt fenomen - både för barn och vuxna.
Läs mer

Djursland

Vackert beläget Glasmuseum i Ebeltoft / Glasmuseet Ebeltoft

Glasmuseet Ebeltoft
Upplev modern internationell glaskonst - en fantastisk konstglassamling med 1500 verk som, har skapats av 700 konstnärer från 40 olika länder.
Läs mer


Barn ser på utställning med uppstoppade djur / Naturhistorisk Kunstmuseum

Naturhistorisk Museum Aarhus
Gå på Naturhistoriska museet i Århus - Århus bästa museum för barn 2014 - och upplev spännande föredrag, guidade turer i naturen och pedagogiska aktiviteter för barn.
Läs mer

Sydöstjylland

Sommarbilder från Cathrinesminde Teglværk / Cathrinesminde Teglværk

Cathrinesminde Teglværk
På tegelverket, Cathrinesminde Teglværk kan ni fördjupa er i tegelverkens historia i Danmark eller industrins historia på Sønderjylland. Läs mer på
Läs mer

Själland

Skulpturen "Livets Port" på Rudolph Tegners Museum og Statuepark / Rudolph Tegners Museum og Statuepark

Rudolph Tegners Museum og Statuepark
Upplev Rudolph Tegners Museum och skulpturpark och ta del i de många aktiviteterna, bl.a. tecknings- verkstad för barn och vuxna, konstjakt eller orientering i parken.
Läs mer


Fotoutställning på Københavns Museum / Københavns Museum

Københavns Museum
Gå på upptäcktsfärd i Köpenhamns forntid, nutid och framtid skildrat via spännande utställningar och aktiviteter för både vuxna och barn.
Läs mer

Lolland

Det vackert belägna Fuglsang Kunstmuseum / Fuglsang Kunstmuseum

Fuglsang Kunstmuseum
Upplev ett prisbelönt konstmuseum, ett fyrtorn för konstnärliga upplevelser, i ett av Danmarks vackraste naturområden - och se på en mycket fin samling av dansk konst från 1780-1960.
Läs mer