Nyheter

Semestra i fridfulla och natursköna omgivningar längs Aalborg Bugt.

28-06-2016

Använd sommarstugan som bas och upplev Danmarks längsta Natura 2000-område, härliga sandstränder och mysiga små byar utmed Kattegattkusten eller runt Mariager Fjord.

Strandliv på stranden norr om Ø. Hurup Hamn

Upplev ostörd natur i Lille Vildmose, ett rikt fågel- och djurliv, sköna sandstränder, idylliska åar, jordgubbsodlingar där du kan plocka själv, vackra, gamla slott, mysiga små byar och ett rikt urval av privata sommarstugor.
 
Aalborg Bugt är en bukt i Kattegatt utanför norra Jyllands östkust. Från Aalborg Bugt sträcker sig Limfjorden, Mariager Fjord och Randers Fjord in i Jylland och Lille Vildmose ligger ut mot bukten. Stora områden med fritidshus finns vid Egense där Limfjorden löper ut i havet, vid Øster Hurup, sydväst om Vildmosen och vid Als, ner mot Mariager Fjord.

Als Odde vid utloppet av Mariager FjordAalborg Bugt är Nordjyllands största och landets längsta Natura 2000. Natura 2000 är ett nätverk av skyddade naturområden i EU. Områdena skall bevara och beskydda naturtyper och vilda djur- och växtarter, som är sällsynta, hotade eller karakteristiska för EU-länderna.

Stränderne vid Aalborg Bugt
Mot norr ligger Egense Strand. 2005 fick Egense sin egen, 250 m långa, konstgjorda sandbadstrand i anslutning till fritidsbåthamnen. Den härliga, barnvänliga stranden har tilldelats den Vita Flaggan. Vid Mulbjerge och dalen Stejlgabet har man byggt en pir, som man kan bada ifrån. Sandstranden är härlig med lugnt och klart vatten. Stranden är fri från bilar och har Vit Flagga. Muldbjergene används flitigt av kitesurfare.

Mot söder ligger den populära Øster Hurup Strand. Den kilometerlånga, vita badstranden har låga klitter och Vit Flagga. Stranden är mycket barnvänlig, eftersom vågorna är låga och vattnet långgrunt. Stranden passar perfekt till bad, solbad och andra strandaktiviteter, och är också riktigt bra till windsurfing. Vid Kattegattkusten, omkring Als Odde, kan man också bada och här är också goda möjligheter till windsurfing. Segling och vattenskidåkning hör också till de populära vattenaktiviteterna i området.

Aktiviteter i Aalborg Bugt-området
Under hela sommaren pågår massor av aktiviteter i området runt Aalborg Bugt. Kom till exempel till marknad i Ø. Hurup, som äger rum varje tisdag förmiddag, eller till motorcykel- och bilträff på Hvirvelkærgård, Kystvejen 11, Hadsund, den 6 juli 2016. Besök också Hobro Hamn och se starten på Nordisk Sejlads, där stora och flotta segelfartyg i samlad konvoj seglar ut genom Mariager Fjord. Startskottet för regattan går den 3 juli 2016 vid fjordmynningen nära Als Odde. Om du semestrar i trakten av Egense, så ta gärna färjan till Hals, som seglar var 10.e minut. I Hals finns många affärer och matställen, torgdagar, underhållning och många aktiviteter för hela familjen. 

Jordgubbsodlingar vid SkelundJordgubbar-självplock 
Kom till självplockning av jordgubbar i Aalborg Bugt-området.
Varje sommar kan man plocka jordgubbar, t.ex. hos Skelund Bærland, 8 km från Øster Hurup. Säsongen startar i början eller mitten av juni. Ta med dig en stor skål och njut av att gå mellan de många jordgubbsraderna. Plocka de läckraste, sötaste jordgubbar, medan du emellanåt provsmakar dem. Bären du plockat vägs och betalas per kilo och priset är ytterst rimligt (ca 25 DKK per kilo).

Lindenborg Å 
Tycker du om att paddla kanot, så är Lindenborg Å en idealisk möjlighet. Lindenborg Å, som är en del av Natura 2000-området, bjuder på vacker natur. Ån är 47 km lång och här är man i riktigt tät kontakt med naturen. Man kan hyra eller ta med sig sin egen. Det är inte tillåtet att gå iland, om man inte har tillstånd från strandägaren.

Saltcentret i Mariager
I Mariager Saltcenter vid Mariager Fjord kan man uppleva en hel värld av salt. Hissen tar dig ned i en gammal saltgruva där du kan se film i biografen, se utställningen och uppleva hur man sjuder salt. Eller ta ett avstressande bad i centrets varma saltbassäng. Det är nästan som att bada i Döda Havet. Efter badet kan man avsluta besöket med lunch eller kaffe i det mysiga Café Saltbøssen, med flott utsikt över Mariager Fjord. Saknar du en present till familj eller vänner, så erbjuder Saltshoppen olika kryddsalter, kristallsåpa, saltlampor mm.  
                             
När man ändå är i området, får man inte snuva sig själv för att uppleva den trivsamma hamnen och den gamla staden Mariager vid Mariager Fjord. Mariager, rosornas stad, korades för något år sedan till Cittaslow. Cittaslowstäder är städer, som värnar om sin identitet och själ, i samspelet med den nya tiden och den nya teknologin. Här upplever man historien, naturen, kulturen och alla goda lokala produkter.

Fyrkat, Hobro
I ett naturskönt område just utanför Hobro kan man komma tätt på vikingarnas vardagsliv på Fyrkat. Vikingacenter Fyrkat består bl.a. av nio rekonstruerade hus med en jordvall och verkstäder. Den imponerande fästningsanläggningen Fyrkatborgen uppfördes år 980 under Kung Harald Blåtand. Omedelbart utanför ringvallen ligger ett av de rekonstruerade långhusen. 
Genom hela sommaren är det massor av aktiviteter på Fyrkat och under weekenden 9-10 juli 2016 är det vikingmarknad vid borgen. 

Cykelturister ser på den fina utsiktenLille Vildmose

Lille Vildmose i Østhimmerland är ett eldorado för naturälskare och historiskt intresserade. Området är Danmarks största fredade landområde, mer än 76 km2. Här ligger exempelvis Nordvesteuropas största högmosse samt unika naturskogar och skogsbetesmarker.
I Lille Vildmose kan man se kungsörn, havsörn, tranor, vildsvin, kronhjortar och andra stora djur i vild natur. Njut av stillheten, dofterna, de skiftande årstiderna, de öppna vidderna, fågellivet och det myllrande livet bland smådjur och växter.

Den 19 november 2015 skrevs det Danmarkshistoria, då ett antal svenska älgkalvar flyttade in i Lille Vildmose. Under sommaren 2016 kommer man att kunna se de imponerande djuren röra sig runt i Danmarks största fredade landområde – precis som de gjorde för 5000 år sedan. Förutom älgarna utsätts också upp till 40 krondjur.

Vill man uppleva Lille Vildmoses natur- og kulturhistoria, så skall man delta i en av sommarens många guidade turer. Där väntar helt enastående naturupplevelser och guiden berättar samtidigt om landskapets kulturhistoria.
Lille Vildmosecentret
Mitt i Lille Vildmose ligger Lille Vildmosecentret - ett levande  förmedlingscenter, som ger en fin inblick i mossens natur- och kulturvärden. Lille Vildmosecentret är den naturliga utgångspunkten för ett besök i mossen. Här kan man bl.a. se naturfilm i biografen, flyga i örnsimulatorn och fördjupa sig i växter och djur i naturverkstaden.
Precis vid centret ligger den praktfulla, gamla Vildmosegård från 1768. Här väntar bord, bänkar och grill, där man kan njuta av medhavd mat. Eller besök den trivsamma Café Soldug och få något gott att äta.

Visborggård, Hadsund
Vid Visborggård kan man besöka den vackra renässansträdgården, som är öppen för allmänheten. Visborggård är en av landets vackraste och mest spännande herrgårdar och har en historia, värd att använda tid på.  
Arkeologiska utgrävningar på platsen har avslöjat spår av byggverksamhet, som kan dateras helt tillbaka till år 1000. Belägenheten har varit gynnsam och omkringliggande jord- och skogsmarker har gett goda inkomster. Platsen har också haft fördel av belägenheten, nära Mariager Fjord. 1938 övertogs den av staten och avstyckades.

Sommarstugsidyll i den vackra naturSommarstugeidyll
Hyr din sommarstuga i området vid Aalborg Bugt. Njut av den vackra naturen och upptäck närområdet i ditt eget tempo. 

Den trivsamma byn Dokkedal, ligger på Kattegattkusten, omkring 10 km söder om Limfjorden. Sommarstugorna runt Dokkedal ligger i ett skönt naturlandskap, som andas fred och ro. 

Øster Hurup är ett härligt ställe att hyra en privat sommarstuga på. I många av våra sommarstugor är det tillåtet att ta med sin hund. Øster Hurup Hamn är en trivsam och modern fiske- och fritidsbåtshamn, där det brusar av liv och aktivitet. Här köper man nyfångad fisk varje dag.

Använd sommarstugan som bas och gör utflykter därifrån. I området vid Aalborg Bugt finns massor av möjligheter att vandra och ta cykelturer. Området är övervägande platt och lämpar sig därför för cyklister. Härliga naturupplevelser väntar längs välskyltade cykelvägar, som går utmed Kattegattkusten eller genom det vackra Østhimmerland och runt Mariager Fjord.

Njut av den lilla videofilmen om Aalborg Bugt och den vackra naturen.

«« Tillbaka

 

Sol og Strand 2017

Författare: