Nyheter

Fem historiska platser i Odsherred

27-01-2016

Tillbringa semestern i en sommarstuga i Odsherred och upplev fem historiska platser.

Solvognen - bronzealderfunn

Unika upplevelser för både stora och små väntar i Odsherred. Besök Geopark Odsherred - ett av UNESCO skyddat landskap från istiden - upplev en kopia av Danmarks förnämsta bronsålderskvarleva på Odsherreds museum i Nykøbing Sjælland, gå tillbaka 25 000 år i tiden, bli en del av livet bland riddare och annat gott folk på vikingatiden och medeltiden på stormansgården Ulvsborg, besök den mytomspunna Næsholm Borgruin och upplev historiens vingslag på Dragsholms slott.

Om ni tillbringar semestern i en sommarstuga i Odsherred, bor ni i närheten av historiska sevärdheter mitt i ett fantastiskt landskap från istiden. Sol og Strand Stuguthyrning har tillgång till många vackra sommarstugor i Odsherred och i många olika prisklasser, och vi visar er här 3 sommarstugor, som vi har valt ut:
Sommarstuga i HavnsøHavnsø

Den första sommarstugan ligger i Havnsø bara 25 meter från stranden och med panoramautsikt över havet. Från stugan kan ni se ut till både Nekselø och Sejerø. Här kan ni sitta på terrassen och njuta av att vara nära naturen och ändå inte långt från attraktionerna. Till exempel ligger Dragsholm slott, bara 6 km från sommarstugan.
Läs mer.

Sommarstuga i GrevingeGrevinge


Den andra sommarstugan ligger i Grevinge, alldeles nere vid Isefiord på en mycket stor naturtomt och bara 10 meter från vattnet. Huset har flera fina terrasser med trevliga trädgårdsmöbler, och det är utmärkta möjligheter till bad, eftersom det finns en brygga i närheten. Om ni har barn med på semestern, kommer de att bli begeistrade över att besöka fårflocken som går i närheten av sommarstugan. Läs mer.
Sommarstuga på Sjællands OddeSjællands Odde

Den tredje och sista sommarstugan är ett exklusivt fritidshus, som ligger på Själlands Udde ca 75 m från Kattegatt. Fritidshuset har ett fantastiskt läge, vilket innebär, att ni verkligen kan koppla av i vackra omgivningar. Här finns gott om plats både inne och ute, och som en kuriositet kan nämnas, att fritidshuset ligger i ett av Danmarks bästa dykområde. Läs mer.


Sol og Strand har 35 års erfarenhet av stuguthyrning och bjuder på många härliga semesterbostäder i Odsherred - både små och stora sommarstugor, enkla och lyxiga sommarstugor och stugor, där det är tillåtet att ta med hunden. Se mer här.

Upplev historien i Odsherred
Odsherred bildades för ca 15 000 år sedan under den senaste istiden, där det varierande och dramatiska landskapet gradvis formats av isens rörelser. Odsherred har en av landets mest intressanta geologiska istids landskap - Odsherredsbuerne, som uppvisar ett stort antal gravhögar från bronsåldern. Utnyttja sommarstugan som bas och ta en utflykt till några av Odsherreds unika,historiska platser.

Här är fem historiska platser, som vi kan rekommendera:

Geopark Odsherred
Geopark Odsherred kännetecknas av, att istidslandskapet är av avgörande betydelse för livsmedelsproduktionen, konsten och kulturhistorien. Geopark Odsherred blev registrerat i det världsomspännande Global Geoparks Network under UNESCO 2014 och är den första danska Geoparken någonsin. Det vackra istidslandskapet är perfekt för vandring längs markerade leder.

Solvognen
Solvognen är en av Danmarks mest kända nationalskatter - ett unikt bronsåldersfynd i brons och guld. Det hittades 1902 under en plöjning på Trundholm Mose, söder om Højby och är ett offer från den tidiga bronsåldern ca 1300 f.Kr. Ni kan se en vacker kopia av Solvognen på Odsherred Museum i Nykøbing Själland. Ni kan också ta en längre utflykt och se på Solvognen i original, som finns utställd på Nationalmuseet i Köpenhamn.

Ulvsborg 886
Ulvsborg Historiska Verkstad är landets enda upplevelsecenter, som försöker att rekonstruera och levandegöra Danmark under perioden 1050-1250 e. Kr. Gå tillbaka i tiden till år 1150 och följ Saxos fotspår. Möt borgherren, hantverkaren, munken eller slaven och få berättat om det dagliga livet på landet och de olika grupperna i samhället på den tiden. På sommaren kan man på köpet bli "slav för en dag". På Riddarfestivalen kan ni bl.a. uppleva tornerspel, kampshow, medeltida marknad och musik - en spännande tidsresa till medeltiden för hela familjen.

Næsholm Borgruin
Næsholm Borgruin och sjön Nygård, ligger mitt emellan Højby och Nykøbing Själland. Uppförandet av borgen och den ursprungliga träbron på stolpar, har av Nationalmuseet fastslagits till omkring år 1278. Man anser, att Kung Valdemar Atterdags armé erövrade och brände ned borgen 1340. Den nya träbron - porten till medeltiden - är en nästan exakt rekonstruktion av den ursprungliga bron. Den cirka 80 meter långa bron öppnades för allmänheten 2013 och är en milstolpe i ett storskaligt kulturarvsprojekt, som även omfattar återskapandet av Nygård sjö, som nästan åter igen omringar Næsholm.

Dragsholm Slot
Dragsholms slott är en av Danmarks äldsta byggnader. Slottet är egentligen en borg, som har fungerat som en fästning. Det byggdes förmodligen av biskopen i Roskilde i början på 1200-talet och byggdes om till en solid försvarsfästning på 1400-talet. I dag drivs slottet som ett modernt hotell med två prisbelönta restauranger, som baserar sina menyer på råvaror från den återvunna Lammefjorden. Dragsholm slott har byggt upp ett enastående rykte, som ett av Danmarks bästa matställen, och är definitivt värt ett besök - både ur historiskt och gastronomiskt perspektiv.  

«« Tillbaka

 

Sol og Strand 2017

Författare: