Nyheter

Opplev spännande sommarutställningar på Louisiana

24-08-2016

Om ni tillbringar er semester i en sommarstuga på Nordsjälland och om ni är intresserad av samtida konst, är ett besök på Louisiana ett måste.Louisiana, Museum of Modern Art, bjuder på nya, spännande konstupplevelser under hela sommaren. Upplev utställningarna Illumination, Picasso före Picasso, Poul Gernes samt Louisiana Classics.

Louisiana presenterar ett intressant urval av målningar, fotografier, skulpturer och installationer, som antingen har förvärvats eller donerats till museet under de senaste tre åren. Det är den största presentationen av ny konst i samlingen av museets nästan 60-år långa historia.

ILLUMINATION
Illumination ställer ut verk av bl.a. Alex Da Corte, Andreas Gursky, Cindy Sherman, Franz West, Julie Mehretu, Tacita Dean och många fler från den globala konstscenen .

De många nya verken fyller museets södra flygel, men kan också ses på flera andra ställen på Louisiana, bl.a. i den norra flygeln. Här kan man således se flera verk, som har satts upp i och runtomkring Giacometti-salen. Dessutom har ett skulpturalt torn av den schweiziska konstnären Not Vital "House to Watch the Sunset" funnit en blivande plats i Skulpturparken.

En online presentation av de nya verken, som visas på utställningarna Illumination och Fire Under Snow, kan också ses på https://www.louisiana.dk/udstilling/illumination.

Utställningen kan ses fram till den 11 september 2016   

PICASSO FÖRE PICASSO - 28 teckningar från Museu Picasso, Barcelona
Med ett antal verk av den mycket unge Picasso, kommer vi här ganska nära geniets födelse. De omfattar nämligen grogrunden till den Picasso, som satte prägel på det mesta av konsthistorien under första hälften av det tjugonde århundradet.

Pablo Picasso (1881-1973) var en gudabenådad illustratör och konstnär - innan han blev Picasso. Det intressanta och fascinerande är inte bara, att han var tekniskt skicklig redan som pojke och ung man, men att han också hade en mänsklig mognad, vilket visar sig i hans iakttagelseförmåga och observation av människor och människors hårda liv. Varje teckning av hans hand, vittnar inte bara om det som skall komma, men också om en sällsynt och stor inlevelseförmåga.

DEN UNGE PICASSO
Pablo Picasso kommer till den nordspanska staden La Coruña precis innan han fyller 10 år. Här bor han med sin familj från 1891-1895, och det är här, som han börjar sin utbildning som konstnär, där han först undervisas av sin far José Ruiz och senare blir elev vid den lokala konstakademin. Pablo börjar sina självstudier, samtidigt som han går i skolan och skildrar stadslivet . Från 1894 och framåt kan man i de fria arbetena, se en tendens till det karikerade.

Picassos mor, María Picasso och hans syster Dolores Ruiz Picasso, som kallades Lola, stod modeller för många av konstnärens kvinnofigurer, och Lola uppträder i otaliga skisser, teckningar och i enstaka målningar. Efter moderns död är Lola den, som tar hand om de verk, Picasso lämnar i familjens bostad i Barcelona. Dessa bildade senare grunden till Museu Picassos samling.

Utställningen kan ses fram till den 11 september 2016.

POUL GERNES - RÄNDER, CIRKLAR, MÖNSTER

Tuff, färgstark, rå, otroligt experimenterande och visionär. 
Louisianas sommarutställning om Poul Gernes är en både stark, rolig, vacker och flertydig berättelse om en av de verkligt stora danska konstnärerna under efterkrigstidens generation.

Många associerar särskilt Poul Gernes (1925-1996) med hans stora, offentliga utsmyckningsprojekt, liksom de på Palace biografen i Köpenhamn och på Herlev Hospital. I dag uppfattas han av vissa, som en färgglad, optimistisk designer, medan andra betraktar honom som en inbiten kritiker av kapitalismen och banbrytare av en ny uppfattning om konsten och om konstnärens roll i samhället.

Utställningen pågår fram till den 16 oktober 2016
 LOUISIANA CLASSICS - VERK FRÅN SAMLINGEN
Under hela sommaren kan ni se ett urval av samlingens ganska stora och klassiska verk och namn, bl.a. Lichtenstein , Picasso, Warhol och Yves Klein i museets västra flygel.

Det kommer att finnas stora möjligheter att få återse konstnärer som Dennis Oppenheim, Jean Dubuffet, Morris Louis och Sam Francis. Ni kommer också att kunna uppleva nytillkomna verk i samlingen av bl.a. andra Öyvind Fahlström, Sigurdur Gudmundsson och Kiki Kogelnik.

I Louisianas samling ingår det gott och väl 3700 verk, särskilt från perioden 1945 fram till i dag.

Utställningen kan ses fram till den 21 Augusti 2016.
Hyr en privat sommarstuga som en bas för er semester och utnyttja alla de många kulturella erbjudandena i området.Källa: Louisiana nyhetsbrev Juli 2016
«« Tillbaka

 

Sol og Strand 2017

Författare: